Till vänster, Carolina Vendil Pallin. I mitten Vasilijkatedralen på Röda torget i Moskva och till höger Rysslandsforskaren Martin Kragh. Foto: SVT // TT

Experterna om Ryssland: Får konsekvenser för demokratin

Publicerad

Beskedet från ryske presidenten Vladimir Putin att hela regeringen avgår för att göra det möjligt att genomföra förändringar i grundlagen väcker förvåning.
– Detta kontrasterar mot det som varit Putins ledord, stabilitet, säger Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

Med fyra år kvar av sin mandatperiod meddelade Rysslands president Vladimir Putin att förändringar nu är att vänta. Bland annat vill Putin ändra den maktfördelning som råder mellan presidenten, regeringen och parlamentet. Att det skulle ske förändringar var något man räknat med, men att det sker nu förbryllar.

– Tajmingen är svår att förklara, för vi har ingen information om detta. Men att det sker nu och inte närmare 2024 tyder på att Putin tycker att tiden är knapp och att han nu vill skrida till verket, säger Martin Kragh.

Onsdagens nyheter kommer nu enligt Kragh att sätta landet i gungning.

– Man har nu fått en stor osäkerhet och oförutsägbarhet i Ryssland, något som kontrasterar mot det som varit Putins ledord stabilitet.

”Ett sätt att riva av plåstret”

På Totaltförsvarets forskningsinstitut är Carolina Vendil Pallin, forskningsledare inom bland annat rysk inrikespolitik, förvånad över att beskedet kommer så pass oannonserat men säger samtidigt att ett linjetal kan vara ett lämpligt tillfälle.

– Man vill nog göra det i samband med ett linjetal, då det är så pass stora förändringar. Det ryska politiska livet har länge varit paralyserat av att alla funderat på vad som ska hända efter 2024, och det här var kanske ett sätt att riva av plåstret.

Avtal om mänskliga rättigheter hotade

Vendil Pallin menar att det än så länge är svårt att säga något om hur den nya konstitutionen kommer se ut, då presidenten var mycket luddig i sina uttalanden men att en sak är säker.

– Än så länge är det bara rubriker. Men den signal som alla uppfattar är att Putin kommer att ha en betydande roll efter 2024. Det här leder dock inte till en demokratisering av systemet, säger Vendil Pallin.

Hur kommer omvärlden att reagera på detta?

– Omvärlden kommer i första hand reagera på att rysk konstitution kommer gälla över internationella avtal. Men det är inte helt lätt att tolka hur det här kommer att realiseras i praktiken.

– De avtal som det först kommer få effekt på är troligen de som berör mänskliga rättigheter, men bara det faktum att Putin har tillkännagivit att det här är en möjlig framtid kan dessutom få konsekvenser för avtal även på andra områden. Och dessutom lyfter det frågan om det då är lönt att gå in i förhandlingar om nya internationella avtal med Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer