Experternas protestbrev till Trump: ”Är ovärdigt vår stora nation”

Publicerad

Mer än 130 utrikespolitiska experter skrivit ett öppet brev till Vita huset i vilket de protesterar mot Trump-administrationens nya inreseförbud som träder i kraft nästa vecka. Enligt undertecknarna utgör de nya reglerna ett hot mot USA:s nationella säkerhet.

Allt talar just nu för att president Trumps nya inreseförbud träder i kraft nu på  torsdag, den 16 mars. Den nya ordern riktar sig dels mot flyktingar och dels mot medborgare från sex i huvudsak muslimska länder, som inte ska få resa in i USA under de närmaste 120 dagarna.

Skadar amerikanska intressen

Men på Trumps hemmaplan är kritiken fortsatt stark. I ett öppet brev riktat direkt till president Donald Trump och hans närmaste medarbetare skriver 134 utrikespolitiska experter att det nya inreseförbudet kommer att orsaka lika stor skada på amerikanska intressen som det gamla, som upphävdes i domstol då det ansågs strida mot USA:s författning.

Grafik: Så slår det nya inreseförbudet

Så här skriver man i brevet:

”Den reviderade presidentordern äventyrar relationerna med våra allierade vars stöd vi behöver i kampen mot terrorismen. För muslimer sänder den signalen att IS och andra islamister har rätt i sin propaganda som felaktikgt gör gällande att USA för krig mot islam. Att välkomna muslimska flyktingar o resenärer blottlägger tvärtom terroristernas lögner och  skeva världsbild”.

Näringsliv och forskare

Man skriver också att inreseförbudet skadar USA: näringsliv och universtitetsvärld, som båda är beroende av att människor med kunskap och nyckelfunktioner kan resa in i landet.

”Förbud som detta skadar USA:s nationella säkerhet och är ovärdiga vår stora nation”, skriver man och kräver att USA genast återinför en icke-diskriminerande flyktingpolitik.

Läs mer: Domstol stoppar inte nya inreseförbudet

Bland brevets 134 undertecknare finns främst demokrater men även en del republikaner. Mest tongivande är kanske Madeleine Albright, utrikesminister under Bill Clintons tid i vita huset. Även Nicholas Burns, som hade samma post i regeringen som leddes av George W Bush har skrivit under.

Där finns också förre ministern för inrikes säkerhet, Janet Napolitano, liksom tidigare chefen för myndigheten för kontraterrorism John E. McLauglin och även Obamas utrikesminister John Kerry.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet