Foto: ScanpixVisa alla (6)
Visa alla (6)

Polisen har desarmerat Holmes lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Polisens experter har oskadliggjort försåtsmineringarna i lägenheten, där den misstänkte massmördaren i Colorado bodde.

Det var vid premiären av den nya Batmanfilmen som 24-årige James Holmes öppnade eld mot besökarna. Tolv människor dog och 58 sårades. Holmes beskrivs som en enstörig, avhoppad doktorand i neurovetenskap vid Colorado University.

Mineringarna hade kunnat kräva långt fler offer om de detonerat, men experterna säkrade lägenheten under lördagen. När polisen insåg faran utrymde den hyreshuset där lägenheten ligger.

På lördagskvällen svensk tid hördes en explosion från lägenheten där den misstänkte 24-årige gärningsmannen för skottdramat i en biosalong i Aurora, Colorado, bor.

Polisen meddelade strax därefter att en kontrollerad explosion, utlöst av polisen, omintetgjort snubbeltråd inne i den misstänkte massmördarens lägenhet, uppger Reuters.

Polisen uppgav då också att en anordning avsedd att utlösa sprängämnen i lägenheten hade desarmerats.

Fem flerfamiljshus utrymdes innan insatsen, inklusive det där 24-åringen bodde.

Hade kunnat döda fler

Den misstänkte, 24-årige James Holmes, hade riggat en avancerad fälla i sin lägenhet. Hade han inte gripits utanför biografen hade attacken kunnat kräva fler liv.

Polisen upptäckte snart att hans lägenhet var utförligt försåtsminerad med snubbeltrådar, kablar, burkar med ammunition och sprängämnen.

Sköt urskiljningslöst i biosalongen

Tolv personer dödades och 58 skadades när gärningsmannen började skjuta urskiljningslöst inne i biosalongen i Aurora – 20 minuter in i premiären av Batmanfilmen The dark knight rises.

Tillståndet är fortfarande kritiskt för fem skadade efter massakern på biografen i Aurora, säger University of Colorado Hospital som tog emot 23 av de skadade. En av dem är mamman till en sexårig flicka som fick ett dödande skott. Mamman träffades i halsen och buken.

Tio människor har skrivits ut från sjukhuset.

Sjukhuset i Aurora sade att fyra av sju patienter får intensivvård medan de andra ligger på en traumaavdelning.

Skottskador i huvud, bröst, mage, armar och benSjukhuset är ett av flera som tog emot skadade efter dådet, och har behandlat hela spektrat av skottskador på såväl huvuden, bröst, mage, armar och ben.

Obama: En ”ond” handling ”bortom allt förstånd”

Sju patienter är fortfarande kvar på sjukhuset, men ingen av dem har livshotande skador.

Ett annat sjukhus på orten, ett barnsjukhus, rapporterar om sex unga patienter efter dådet, varav den yngsta bara är sex år gammal.

USA:s president Barack Obama kallade attentatet en ”ond” handling ”bortom allt förstånd”.

Holmes väntas framträda inför rätta på måndagen.

* ”Skott på Century Theater. De säger att någon skjuter inne i salongen”, säger den kvinnliga rösten från polisens sambandscentral när det första larmet skickas ut 39 minuter efter midnatt, visar inspelningar från polis- och ambulansradion som AFP rapporterar om.

* 90 sekunder senare är den första polisenheten på plats utanför biografen. Kort därefter är även ambulans på platsen, och i takt med att dådets omfattning framträder allt tydligare, kommenderas allt fler ambulanser dit.

* ”Just nu lastar vi patienter i baksätena på polisbilarna för att transportera dem. Finns det några fler ambulanser vore det fint”, säger en läkare.

* ”Vi har kört iväg sju patienter, nu är vi på vår åttonde”, säger en ambulanssjukvårdare. ”Vi har också pratat med polisbefäl som säger att vi har ett antal döda inne i biografen”. ”Ok, om de är döda, så bara lämna dem” svarar hans chef över radion. ”Vi har en situation med många skadade att ta hand om nu.”

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Aurora

Mer i ämnet