SVT:s team är i Kabul: ”Stora delar av huvudleden är täckt av blod”, berättar Stefan Åsberg. Foto: Niclas Berglund/SVT

Flera döda i självmordsbomb i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer har dödats och över 20 har skadats i Afghanistans huvudstad Kabul, sedan en självmordsbombare siktat in sig på en konvoj med fordon från den Nato-ledda koalitionen, enligt landets myndigheter. Terrorrörelsen IS har tagit på sig ansvaret.

SVT:s team har besökt brottsplatsen. – Stora delar av huvudleden är täckt av blod, säger Stefan Åsberg.

Den kraftiga explosionen inträffade i de centrala delarna av staden, inte långt från den amerikanska ambassaden, uppger säkerhetskällor.

SVT:s korrespondent Stefan Åsberg och fotograf Niclas Berglund är i Kabul och anlände till platsen bara några minuter efter explosionen. De har pratat med vittnen som såg hur självmordsbombaren styrde sin bil mot militärfordonen.

Stefan Åsberg och Niclas Berglund. Foto: SVT

Fordonen, som är byggda för att klara av sådana här attentat, kunde efter explosionen köra ifrån platsen ganska enkelt. Inga av de döda är amerikaner eller Nato-soldater. De som drabbades hårdast var civila.

– Stora delar av huvudleden är täckt av blod. Det hade kunnat sluta mycket värre eftersom det skedde mitt i morgonrusningen. Dessutom hade det regnat, så trafiken var väldigt tät, säger Stefan Åsberg.

IS tar på sig ansvaret

Terrorrörelsen Islamiska staten har nu, via sin propagandakanal Amaq, tagit på sig ansvaret för attacken, skriver TT. Läget i landet är spänt efter den amerikanska bombningen i Nangarhar-provinsen för några veckor sedan, säger Stefan Åsberg.

– Här i Afghanistan är folket beredd på en våldsam vår. Hotbilden mot amerikaner och Nato-soldater är väldigt hög här. Både talibanerna och IS har sagt att man ska attackera amerikanska styrkor som hämnd för bombningen, säger han.

Även flera civila fordon i närheten förstördes eller skadades i attacken.

SE MER: Protest mot terrorn i Kabul

LÄS MER: Afghanistan fördubblar säkerhetsstyrka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.