Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Man gripen i Bryssel under polisinsats

En person har skadats och gripits i samband med en polisinsats i Bryssel. Mannen, som uppges ha burit en väska med explosivt ämne på sig, kopplas både till dåden i Bryssel och till en attack som förhindrats i Frankrike.

En stor polisinsats pågick kring torget Mesier, en stor gatukorsning i Schaerbeek, norra Bryssel under fredagen. Polisen spärrade av ett stort område kring platsen och tungt beväpnande ordningsstyrkor patrullerade.

En man med misstänkta terrorkopplingar greps vid platsen. Enligt nyhetskanalen RTBF ska han ha haft med sig en väska eller ryggsäck som innehöll explosiva ämnen.

Skadades vid gripandet

Mannen skadades i samband med gripandet.

– Jag var hos min väninna mittemot när vi hörde två skottsalvor från automatvapen. Vi förstod inte vad som hände först, men sedan såg vi polisen, säger Lydia, som blev vittne till händelsen.

Lydia berättar att mannen hade skjutits till marken, träffad i benet. Han bar en ryggsäck och väntade på spårvagnen.

Polisen kom sedan fram och släpade mannen därifrån, säger Lydia till SVT Nyheter.

Kopplad till terrordåd

Dramatiska videofilmer som filmats av en privatperson visar hur den skadade mannen ligger på marken vid hållplatsen. Polisen skickade därefter fram en bombrobot för att desarmera de explosiva ämnena som fanns i väskan.

Enligt Bernard Clerfayt, borgmästaren i Schaerbeek, ska den gripne både vara kopplad till dåden i Bryssel och en planerad attack i Paris.

Vid 16-tiden hävdes avspärrningarna kring torget. Flera explosioner hördes tidigare kring platsen. Enligt nyhetskanalen RTBF ska det ha handlat om kontrollerade sprängningar.

Flera gripanden

I Schaerbeek har polisen tidigare genomfört flera genomsökningar. Där ska även terroristerna som varit ansvariga för tisdagens dåd i Bryssel ha haft sin bas.

Sex personer greps under torsdagskvällen i Bryssel i Schaerbeek. Under fredagsmorgonen ska ytterligare en person ha gripits i södra Bryssel.

Samtidigt har tysk polis gripit två personer i Tyskland. Dessutom har fransk polis gripit en person i Paris som är misstänkt för att ha föreberett en terrorattack på fransk mark. Planerna var långt framskridna.

– Det är fullt möjligt att de här undersökningarna generar ny information som polisen måste agera på, säger Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet