En bilbomb exploderade i centrala Ankara och dödade över 30 personer och skadade ytterligare 125. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Många döda när bilbomb sprängdes i Ankara

En bilbomb krävde minst 37 människors liv i Turkiets huvudstad Ankara på söndagen.
Myndigheterna anklagar kurdiska PKK för bombdådet.

Explosionen inträffade strax före klockan 19 lokal tid nära en av Ankaras största knutpunkter i kollektivtrafiken vid Kizilaytorget och inte långt från flera regeringsbyggnader.

Explosionen var mycket kraftig och hördes i stora delar av centrala Ankara. Enligt den lokala guvernörens kansli var det en bilbomb som exploderade intill flera bussar. Tv-bilder visade flera brinnande fordon på platsen.

125 personer vårdas

Turkiets hälsominister meddelar på måndagsmorgonen att 71 människor vårdas på sjukhus och att tillståndet för 15 av dem är livshotande.

Enligt myndigheterna dog en eller två gärningsmän i attacken.

– Det här var verkligen ett attentat mot hjärtat av Turkiets huvudstad. Den här bussterminalen är en plats där väldigt många människor uppehåller sig, speciellt vid den tidpunkt då bomben detonerade, sade SVT:s mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg.

PKK pekas ut

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för attacken. En säkerhetskälla pekar för Reuters ut den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK eller en rörelse med anknytning till den som ansvarig för dådet, men det har inte bekräftats.

– Vi kan inte säkert fastslå vem som ligger bakom det här förrän utredningen är helt färdig, säger inrikesminister Efkan Ala

Några timmar före bombdådet meddelades att utegångsförbud utfärdats i två kurdiskdominerade städer i sydöstra Turkiet. Turkiska styrkor inledde i december en offensiv mot PKK där utegångsförbud utfärdats i delar av storstaden Diyarbakir men även i mindre städer med övervägande kurdisk befolkning.

Den turkiska regeringen har sagt att de ska utplåna PKK och ”städoperationer” är förestående i Yksekova, Nusaybin och Sirnak.

Förbud mot sociala medier

Kort efter explosionen utfärdade en domstol ett förbud mot användning av Facebook och Twitter i Turkiet sedan bilder från explosionen delats. Flera användare klagade på att tjänsterna fungerade långsamt eller att man blockerats från sajterna.

Flera blodiga dåd

Turkiet har drabbats av flera dåd under kort tid. Senast förra månaden dödade en bilbomb i Ankara närmare 30 människor och skadade ett stort antal personer. Den väpnade kurdiska separatistgruppen TAK tog på sig dådet och hotade med fler attacker.

Bara några dagar innan söndagens dåd gick den amerikanska ambassaden ut med en varning till amerikanska medborgare att inte befinna sig i vissa områden i Ankara på grund av terrorhotet.

I oktober förra året dödades 103 människor när två självmordsbombare attackerade fredsaktivister i Ankara, ett dåd som terrororganisationen IS tog på sig.

”Angriper oskyldiga”

President Recep Tayyip Erdogan uttalade sig om dådet sent på söndagskvällen.

– Terroristorganisationer riktar in sig på oskyldiga medborgare när de förlorar kampen mot våra säkerhetsstyrkor, sade han.

Han sade att staten aldrig kommer att ge upp rätten att försvara sig eller sina medborgare och att attacker av det här slaget ökar beslutsamheten att bekämpa terrorism.

Fakta: Flera dåd i Turkiet

Visa

Den 17 februari dödade en bilbomb i Ankara närmare 30 människor och skadade ett stort antal personer. Den väpnade kurdiska separatistgruppen TAK tog på sig dådet och hotade med fler attacker.

Den 12 januari exploderade en sprängladdning på Sultanahmet-torget, ett känt turistområde i Istanbul. Elva turister dödades i attacken, som den islamistiska terrororganisationen IS hävdade att man var ansvarig för.

Den 10 oktober förra året attackerade två självmordsbombare en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och 103 människor dog. Terrororganisationen IS tog på sig dådet.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer