Foto: TT

Turkiet skyller Istanbuldåd på PKK

Uppdaterad
Publicerad

Minst 38 personer dödades i en explosion i närheten av Besiktas-arenan i centrala Istanbul på lördagskvällen. 166 personer ska ha skadats, varav flera mycket allvarligt. Turkiets vice premiärminister Numan Kurtulmus säger att den kurdiska PKK-gerillan kan ligga bakom det dödliga attentatet.

Två bomber detonerade på lördagskvällen med mindre än en minuts mellanrum utanför fotbollsarenan, två timmar efter det att matchen mellan Besiktas och Burspor avslutats.

En bilbomb utlöstes, följt av en självmordsattack 45 sekunder senare i en närliggande park. Minst 38 personer, de flesta poliser, dödades och 166 skadades i attentaten.

I ett uttalande säger Turkiets president Erdogan att dådet riktats mot polis såväl som civila, i syfte att åsamka så stor skada som möjligt.

Bland de skadade genomgår nu 17 personer operationer för sina skador, och sex hålls i intensivvård, uppger inrikesministern enligt Reuters.

Landet har nu utlyst en dags landssorg.

Flera gripna

Tio personer har gripits för händelserna.

Enligt myndigheterna i Turkiet ska det ha rört sig om två explosioner: först en bilbomb som fjärrdetonerades, följt av en självmordsbombare en knapp minut senare

Dåden inträffade i närheten av laget Besiktas hemmaarena, två timmar efter det att en fotbollsmatch mellan Besiktas och Bursaspor avslutats.

En av måltavlorna var en polisbuss.

– En bil full med sprängmedel förmodas ha exploderat där vår kravallstyrka sattes in strax efter det att fotbollsfansen skingrats efter matchen, sade inrikesminister Süleyman Soylu tidigare under kvällen.

”Såg två rökpelare”

Stefan Åsberg, SVT:s Mellanösterkorrespondent bor inte långt ifrån platsen där explosionerna inträffat.

– Jag hörde en kraftig explosion och gick ut på balkongen och såg två rökpelare, därefter sirenerna från uttryckningsfordon.

Uppgifter om två explosioner

Flera nyhetsförmedlare rapporterar att vittnen hört två smällar.

– Jag hörde bara en, men känner till andra som hörde två, säger Stefan Åsberg.

Han tillägger att attentatet inträffade två timmar efter matchen var avslutad, vilket är ännu ett tecken på att attentatet riktades framför allt mot polisen och säkerhetstjänsten.

”Som helvetet”

Säkerhetsstyrkor hittade senare på kvällen enligt NTV ett misstänkt paket utanför arenan, men det är ännu oklart vad det innehöll.

– Det var som helvetet. Lågor slog upp ända upp till himlen. Jag drack te på ett kafé i närheten, säger Omer Yilmaz, som arbetar på en moské rakt över gatan från fotbollsarenan.

– Människor slängde sig under borden, kvinnor började gråta. Fotbollsfans som också drack te på kaféet tog skydd, det var fruktansvärt, säger han till Reuters.

Ingen tagit på sig dådet

Ett flertal dåd har genomförts i Turkiets två största städer, huvudstaden Ankara och Istanbul, det senaste året. Det finns inga uppgifter om vilken grupp som misstänks ligga bakom lördagens dåd.

– Alltid när det gäller attentat i Turkiet är det IS eller kurdiska militanter man pekar fingret mot. Det här tyder på den grova politiska osäkerheten som råder i landet just nu, säger han.

Besiktas: ”Exploderade vid vårt hem”

Fotbollsklubben Besiktas gick under lördagskvällen ut med ett uttalande om händelsen.

”Efter matchen mot Bursaspor visade terrorn återigen sitt vidriga ansikte. Kort efter matchens slut exploderade det vid vårt hem, precis intill Vodafone Arena. Tidiga rapporter gör gällande att säkerhetspersonal från klubben har skadats”, skriver man bland annat och avslutar med orden:

”Vi fördömer våld och hat”.

Fakta: Terrordåd i Turkiet

Under 2015–2016 har Turkiet drabbats av en lång rad attentat som stort antal dödsoffer. Utpekade är till exempel kurdiska separatistgruppen TAK och terrororganisationen Islamiska staten. Här några av de mest dödliga dåden:

2015

20 juli: 33 personer dödas och över 100 skadas när bomb detonerar utanför ett kulturcenter i distriktet Suruc. IS tar på sig ansvaret.

10 oktober: Minst 102 civila dödas och runt 400 personer skadas när två bomber briserar utanför centralstationen i huvudstaden Ankara. Två bröder med misstänkt koppling till IS misstänks för dådet.

2016

12 januari: Elva tyska turister dödas när en självmordsbombare utlöser en sprängladdning i stadsdelen Sultanahmet i Istanbul.

17 februari: Minst 28 personer dödas och 61 personer skadas av en bilbomb intill en militäranläggning i Ankara.

13 mars: Runt 30 personer dödas i ett bombdåd i Ankara.

7 juni: Elva personer dödas i ett bombdåd mot en polisbuss i centrala Istanbul. Den kurdiska separatistgruppen TAK (Kurdistans frihetsfalkar) tar på sig dådet.

28 juni: 47 människor mister livet och runt 240 skadas i samordnade attentat mot Istanbuls internationella flygplats Atatürk.

20 augusti: 57 personer dödas, varav 34 barn, efter en terrorbombning mot ett kurdiskt bröllop i Gaziantep. IS pekas ut för attentatet.

Källor: AFP och Reuters (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.