Explosionen inträffade i nordirländska Newtownbutler, några kilometer från gränsen till Irland. Foto: Karta/SVT

Explosion i Nordirland – nära omstridd irländsk gräns

Uppdaterad
Publicerad

En explosion ska ha ägt rum i Newtonbutler, Nordirland nära gränsen till Irland. Spränganordningen ska medvetet ha placerats på platsen för att skada eller döda poliser, uppger den nordirländska polisen. Det finns dock inga uppgifter om skadade.

Explosionen ska ha inträffat på en huvudväg i Fermanagh vid 10.30-tiden, lokal tid, under måndagsförmiddagen, skriver Belfast Telegraph.

Polischefen Stephen Martin säger att han tror att attacken var ett avsiktligt försök att locka polisen i området ”för att mörda dem”.

– Även om det här föremålet var menat att döda polisen och militären är sanningen den att det var placerat på en huvudväg, så resultatet kunde ha varit förödande för vem som helst i närheten, säger polischefen till Belfast Telegraph.

Irlands justitieminister Charlie Flanagan beskriver attacken som avskyvärd ”utan hänsyn till varken rättssamhället, regler eller demokratiska principer”.

Föremål under helgen

Redan under helgen ska det ha kommit rapporter om ett misstänkt bombföremål i närområdet där måndagens explosion ska ha skett, rapporterar Belfast Telegraph. BBC rapporterar att det var under söndagskvällen som föremålet hittades. Efter undersökningar visade det sig att det misstänkta bombföremålet hade placerats ut av någon som ville luras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.