En bilbomb exploderade i de västra delarna av Kabul. Foto: TT

Många döda i attacker i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Minst 35 människor har dött i en explosion från en bilbomb i västra Kabul tidigt på måndagsmorgonen. Talibanerna tar på sig dådet och anklagas även för ett dåd som inträffade i söndags i Ghorprovinsen.

En explosion har inträffat i de västra delarna av Afghanistans huvudstad Kabul, rapporterar AP med hänvisning till den lokala polisen.

Enligt Reuters är det en bilbomb som ska ha detonerats, i ett självmordsdåd.

Minst 35 människor har dödats i explosionen, uppger AFP med hänvisning till lokala myndigheter. Tidigare uppgavs att minst 42 personer skadats, men dödssiffran var då betydligt lägre och det är oklart om det är tidigare skadade personer som nu dött.

Samtidigt flaggar man för att dessa siffror kan komma att stiga.

Talibanerna tar på sig dådet

Explosionen skedde i närheten av en bostad tillhörande en högt uppsatt medlem i Afghanistans regering, Mohammad Mohaqiq. Polisen har spärrat av området efter explosionen.

Talibanerna tar via Twitter på sig dådet, och hävdar att målet var två bussar som varit under bevakning i två månader.

Dödssiffra stiger

Talibanerna anklagas också för att ha dödat 35 civila i söndags vid en attack mot ett sjukhus i den centrala Ghorprovinsen, uppger en talesperson för presidenten. Det är oklart om de döda var personal eller patienter. I går rapporterade DPA att tio–tolv läkare dödats vid sjukhuset.

Minst 1 662 civila har dödats i landet under årets första sex månader. Nattens dåd kommer två veckor efter att IS tagit på sig ansvaret för en attack mot en moské i huvudstaden, där minst fyra människor dödades.

Flera dåd i år

Minst 1 662 civila dödades i Afghanistan under första halvåret i år. Minst 20 procent av dåden skedde i Kabul.

Enligt FN omkom minst 150 personer i en kraftig lastbilsbomb i slutet av maj, den enskilt dödligaste attacken på afghansk mark sedan den USA-ledda invasionen 2001.

Källor: al-Jazira, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.