Flamanville 2009. Foto: TT

Explosion på franskt atomkraftverk

Uppdaterad
Publicerad
En explosion har inträffat på kärnkraftverket i Flamanville i nordvästra Frankrike, rapporterar lokala medier. Fem personer ska ha fått lättare rökförgiftning, men det finns ingen risk för strålningsläckage, enligt de första uppgifterna.

En explosion inträffade på 10-tiden på torsdagen i ett kärnkraftverk i Flammanville, i nordvästra Frankrike vid kusten mot Engelska kanalen.

Anläggningens ägare, det franska statligt ägda energibolaget EDF, preciserar i ett uttalande att en mindre brand blossat upp som sedan ledde till en explosion i en lokal som innehöll maskiner som kontrollerar reaktor 1 vid anläggningen.

”Branden togs omedelbart under kontroll av anställda vid anläggningen,” skriver EDF i sitt uttalande.

Eldsvådan ska ha berott på ”ett fläktsystem som drabbats av ett materiellt fel”, uppger lokala myndigheter.

Inga allvarligt skadade

Enligt den franska tidningen Ouest France ska fem personer ha förgiftats. Räddningstjänst från flera orter ryckte ut till platsen.

– Fem personer har fått lättare rökförgiftning, men det finns inga skadade, förklarar Olivier Marmion, stabschef vid den lokala prefekturen, i ett uttalande.

Ingen strålningsrisk

Explosionen inträffade i anläggningens centrala delar men själva kärnreaktorn ska inte vara skadad, enligt lokala myndigheter. Det ska därför inte vara någon risk för den omgivande miljön och olyckan ses inte som så allvarliga att nödplanen för strålläckor har aktiverats.

– Det är en betydande teknisk händelse men det handlar inte om en kärnkraftsolycka, säger Marmion.

Strax efter kl 12 meddelade myndigheter att incidenten och räddningsinsatsen nu rubriceras som ”slutförd”.

Frankrike satsar på kärnkraft

Frankrike är världens största användare av kärnkraft, räknat per capita. Man har 58 reaktorer i 19 kraftverk runt om i landet. De står för omkring 75 procent av landets elförsörjning.

Efter händelsen ska den ena av anläggningens två reaktorer ha stängts ner av säkerhetsskäl, uppger France Info med hänvisning till lokala myndigheter.

Flammanville, där olyckan skett, ligger i nordvästra Frankrike, vid Engelska kanalen, nära de brittiska öarna Jersey och Guernsey.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer