Afghansk polis vaktar bröllopslokalen där en explosion inträffat. Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Explosion vid bröllop i afghanska Kabul – över 60 döda

Uppdaterad
Publicerad

63 personer har dött och 182 skadats i en explosion på en bröllopsmottagning i Afghanistans huvudstad Kabul under lördagskvällen. Det rapporterar Reuters med hänvisning till landets inrikesdepartement. IS lokala avdelning i Afghanistan har nu tagit på sig dådet, enligt Washington Post.

Det är alltså IS som har tagit på sig ansvaret för bomben, som exploderade i männens avdelning i festlokalen i västra Kabul. Enligt vittnen var festdeltagarna från den shiamuslimska minoriteten i Afghanistan. Många shiiter bor i det drabbade området.

Bröllop i Afghanistan har ofta hundratals och ibland tusentals gäster.

Nasrat Rahimi, talesperson för landets inrikesdepartement, talade efter dådet om många offer och delade bilder på Facebook på kroppar vid explosionsplatsen.

– Bland de skadade finns kvinnor och barn, säger departementets talesperson Nasrat Rahimi.

”Ger terroristerna en platform”.

Afghanistans president Ashraf Ghani lägger i ett uttalande ansvar på talibanerna.

– Talibanerna kan inte friskriva sig från ansvar, eftersom de ger terrorister en plattform, skriver Ghani på Twitter.

Under söndagen tog terrorsekten IS på sig ansvar för dådet, enligt Washington Post, som hänvisar till ett uttalande från organisationen lokalt.

Tidigare attentat i distriktet

För tio dagar sedan exploderade en bilbomb i samma distrikt i Kabul och 14 människor dödades medan 145 skadades. Den extrema sunnimuslimska talibanrörelsen tog på sig det dådet.

Även den sunnimuslimska terrorrörelsen IS har upprepade gånger attackerat shiamuslimer i Afghanistan och Pakistan under senare år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.