Explosionen ägde rum i området Vezneciler i de centrala delarna av staden. Foto: TT

Elva döda i dåd i Istanbul

Uppdaterad
Publicerad

Elva personer, var av sju poliser, har dödats och över 30 skadats i en bombattack mot en polisbuss i Istanbul. Fyra personer förhörs nu av polis om eventuell inblandning, enligt AP

Explosionen ägde rum i området Vezneciler i de centrala delarna av staden.

– Det är ett område som har mycket turism och många människor i rörelse, säger SVT:s korrespondent i Istanbul, Stefan Åsberg.

En bil fylld med sprängmedel detonerade samtidigt som en polisbuss körde förbi. Ett stort antal ambulanser har skickats till platsen, rapporterar CNN Türk som också har uppgifter om skottlossning efter explosionen.

Enligt nyhetsbyrån AP har bland annat ett hotell fått sina fönster urblåsta och flera bilar ska ha förstörts av explosionen.

Fyra personer har under eftermiddagen tagits in av polis för förhör, rapporterar AP.

Flera attacker på kort tid

Ingen har tagit på sig attacken, men bombdåd i Turkiet är inte ovanliga. Såväl terrorgruppen IS som militanta kurdiska grupper och vänsterextremister har genomfört attentat i landet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan antydde efter ett besök på ett sjukhus där flera av de skadade vårdas att kurdiska PKK ligger bakom attacken. Han sa även att attacken var oförlåtlig och att Turkiet kommer att bekämpa terrorismen ”till slutet”.

Även John Bass, USA:s ambassadör i Ankara, har fördömt attacken. På Twitter skriver han att USA står sida vid sida med Turkiet mot terrorismen och att han är ”Den sortens meningslöst våld kan aldrig rättfärdiga några mål”

Istanbul har i år drabbats av fyra större bombningar. Så sent som i januari dödades minst 11 personer och 15 skadades av en explosion i samma område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.