En man bär sin bror från den makedonska gränsen in i Serbien. Foto: TTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Extremkyla i Europa – tio döda i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Tio människor omkom i Polen i går, till följd av den stränga kyla som svept över Europa, meddelar säkerhetsmyndigheter i landet. Det gör söndagen till den värsta dagen hittills den här vintern, sett till köldrelaterade dödsfall. Totalt har 65 människor omkommit av kyla sedan november.

– Det är ovanligt kallt på många håll i Europa, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT, och fortsätter:

– Detta avviker ordentligt från det normala. Denna extremkyla har pågått i flera dagar men blir sakta mildare.

Flera länder har rapporterat om avvikelser från normen, och ovanligt kalla temperaturer, men än så länge är det oklart om det skulle handla om något storrekord.

Flera dödsfall kopplas till kylan

I vissa områden i Polen har temperaturen sjunkit under minus 30 grader rapporterar nyhetsbyrån AP, och polisen har bett människor att hjälpa dem som riskerar nedkylning, speciellt de hemlösa.

Minst åtta dödsfall i Italien kan kopplas till kylan, inklusive en man som dog i en oanvänd källare, och en annan på en gata vid Arnofloden i Florens.

Totalt i Europa har 33 människor omkommit av kylan de senaste dagarna, de flesta migranter eller hemlösa. I Tyskland, till exempel, hittades 19 migranter – inklusive fem barn – på ett lastbilsflak utan värme, där de lämnades av deras chaufför.

Polis- och räddningsinsatser i flera länder

Polis- och räddningstjänster arbetar för att rädda dem som riskerar avlida på grund av kylan. I Serbien rådde undantagstillstånd på flera håll i de sydliga delarna av landet. Ett dussintal byar i Serbiens Pestarregion isolerades totalt av det kraftiga snöfallet, vilket ledde till evakueringen av drygt 100 människor. Serbiska myndigheter sa att 70 kilometer av vattenledningar hade frusit.

Trafikolyckor och skadad infrastruktur syntes på många håll i östra Europa. I Rumänien tvingades myndigheter stänga ner flera stora motorvägar på grund av det extrema vädret. Isiga vägar i från Turkiet till Portugal har orsakat ett flertal trafikolyckor – som i vissa fall lett till dödsfall.

Sverige skonas

Trots att Sverige har minst lika extrema temperaturer som i resten av Europa, säger klimatologen Sverker Hellström att Sverige oftas skonas från dödsfall kopplade till kylan.

– Sverige brukar ju vara förskonat från direkta dödsoffer på grund av kyla. Vi har i och för sig minst lika kallt som det nu är nere i Europa, men samtidigt kanske en infrastruktur bättre anpassad till kyla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer