Poliser bevakar platsen för bombdådet på Bali en månad efter terrrorattacken. Foto: TT

Extremist får 15 år för inblandning i Balidåd

Uppdaterad
Publicerad

En islamistisk extremist har dömts till 15 års fängelse för inblandning i det stora bombdådet på Bali 2002, som skördade över 200 dödsoffer.

Den nu 58-årige mannen, som höll sig gömd i 18 år innan han greps i december 2020, döms för att ha undanhållit information om attentatet från myndigheterna och för att ha skyddat misstänkta. Dådet riktade sig mot två nattklubbar med västerländskt klientel och ett amerikanskt konsulat. Många av offren var utlänningar, däribland sex svenskar.

Femtioåttaåringen var enligt polis och åklagare tidigare en ledarfigur i den al-Qaidakopplade extremistgruppen Jemaah Islamiyah, som anses ha legat bakom attacken. På 1980-talet deltog han i stridsträning i Afghanistan, och i maj 2005 sattes han upp på FN:s säkerhetsråds sanktionslista.

Åklagarsidan ville se livstids fängelse, och planerar att överklaga till högre instans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.