I Alperna är 13.000 människor instängda efter extrema snöfall. I Kalifornien har minst 13 personer mist livet efter en storm, och den fjärde januari drabbades USA av en kraftig snöstorm. Foto: TT

Världens väder allt mer extremt

Uppdaterad
Publicerad

Leguaner som förstenas av kyla i Florida, snökaos i Alperna och fladdermushjärnor som steks i värmeböljan i Australien. Extremväder blir allt vanligare världen över, och riskerar att bli ännu vanligare i och med klimatförändringarna.

– Det blir som allra tydligast i de varmare delarna av världen, säger Pär Holmgren, naturskadespecialist och tidigare SVT-meteorolog.

Vädret verkar spela världen ett spratt just nu. Australien chockas av en värmevåg och Kanada har just tagit sig ur en ”bomb-cyklon”, samtidigt som människor stängs in i sina hus i Alperna efter kraftiga snöfall.

I Kalifornien har minst 13 personer mist livet efter att en storm utlöst ett kraftigt jordskred.

Klimatkrisen

”Nästan alltid så”

Men enligt Pär Holmgren, Länsförsäkringars naturskadespecialist och tidigare SVT-meteorolog, är det inte så konstigt att extremvädret slår till just nu.

– Det är nästan alltid så att de mest extrema händelserna inträffar under juli, augusti och januari, februari, säger Pär Holmgren.

Extremvädret blir allt mer extremt

Det som är desto mer anmärkningsvärt är hur extremvädret blir allt mer extremt. Något som kan kopplas till en klimatförändring, menar Pär Holmgren.

– Det blir som allra tydligast i de varmare delarna av världen, de som redan innan drabbas av värmeböljor. Värmeböljorna blir allt fler, varmare och längre, säger han.

Han menar att man inte kan säga att allt extremväder beror på klimatförändringar. Det man dock kan se är att många typer av extremväder blir allt extremare på grund av klimatförändringarna.

– Även i ett oföränderligt klimat så blir det extrema händelser. Men det blir en markant ökad risk för dem med klimatförändringarna, säger Pär Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet