Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. Foto: TT

Facebook anställer tusentals nya medarbetare – för att stoppa våldsamma videos och livesända mord

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera uppmärksammade fall där sexövergrepp, självmord och mord livesänts på Facebook eller delats vidare på plattformen planerar sociala medier-jätten nu anställa ytterligare 3.000 personer som ska jobba med att stoppa spridningen.

”Om vi ska bygga en tryggare gemenskap måste vi agera snabbt”, skriver företagets vd och grundare Mark Zuckerberg.

Med 1,8 miljarder användare som dagligen producerar en stor mängd innehåll förlitar sig Facebook på den samlade kraften hos dess algoritmer, anställda och användare när det kommer till att snabbt upptäcka och radera känsligt och våldsamt innehåll på det sociala nätverket.

Trots det mäktar man i dag inte med att radera alla saker som bryter mot användarvillkor och riktlinjer. Något Facebook under en längre tid också fått massiv kritik för.

”Reflekterat över hur vi kan göra samhället bättre”

Nu meddelar Mark Zuckerberg att företaget kommer att anställa ytterligare 3.000 personer till sitt globala team av medarbetare – som redan i dag uppgår till 4.500 – för att påskynda processen med att se över de miljoner anmälningar som Facebook får in varje vecka.

”De senaste veckorna har vi sett människor skada sig själva och andra på Facebook, antingen i en livesändning eller i en video som lagts upp senare”, skriver vd:n i ett eget inlägg på Facebook.

”Det är hjärtskärande och jag har reflekterat över hur vi kan göra bättre för vårt samhälle.”

Tillkännagivandet kommer bara veckor efter att en video som visade mordet på en man i Cleveland, Ohio, lagts upp på det sociala nätverket – och legat kvar i flera timmar innan den togs bort. Kort efter den fruktansvärda händelsen tog en 21-årig thailändsk man livet av sin lilla dotter i en livesändning på Facebook, innan han begick självmord. Hela händelseförloppet ska ha setts över 300.000 gånger.

Så sent som i förra veckan dömdes tre män för den uppmärksammade Facebookvåldtäkten i Uppsala, en gruppvåldtäkt på en 30-årig kvinna som sändes live i en sluten Facebook-grupp med fler än 60.000 medlemmar.

Nya verktyg

Förutom att anställa fler medarbetare kommer Facebook framöver även att bygga bättre verktyg som ett led i att förbättra arbetet, uppger Mark Zuckerberg. Verktygen ska göra det enklare att rapportera in problem och möjliggöra för företagets granskare att snabbare avgöra vilka inlägg som bryter mot reglerna.

”Om vi ska bygga en tryggare gemenskap måste vi agera snabbt”, skriver han.

Zuckerberg nämner också att Facebook så sent som i förra veckan, efter att användare rapporterat om att en man försökte ta livet av sig i en livesändning, hann larma polisen som i sin tur lyckades hindra mannen från att skada sig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.