Det ursprungliga beskedet om 50 miljoner potentiellt drabbade har nu reviderats till 30 miljoner. Foto: TT

Facebook erkänner: ”Bara” 30 miljoner drabbade – så kollar du om du är en av dem

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av september skakades återigen Facebook av en skandal, med 50 miljoner användare som potentiellt kunde ha drabbats av en allvarlig säkerhetsläcka. Beskedet följdes av nära två veckors tystnad, men under fredagen har nu Silicon Valley-kolossen offentliggjort fler detaljer kring de senaste veckornas interna undersökningar.

Inledningsvis meddelades det att uppemot 50 miljoner konton på Facebook hade hackats och omkring 90 miljoner användare hade loggats ut efter att ha löpt risk att få sina konton hackade. Intrånget upptäcktes den 25 september, och åtgärdades enligt företaget själva kort därefter. Den 28 september offentliggjordes intrånget.

”Bara” 30 miljoner drabbade

sin pressida har nu Facebook gått ut med fler detaljer.

Det ursprungliga beskedet om 50 miljoner potentiellt drabbade har nu reviderats till 30 miljoner.

Bland dessa 30 miljoner så har 14 miljoner användares namn, kontaktinfo, kön, relationsstatus, 15 senaste sökningar och incheckningar exponerats.

Drabbad eller ej – så kollar du

Som del av informationen har också Facebook skapat en sida där användare kan undersöka om de har hackats.

Här kan du undersöka om du är drabbad

Enligt nyhetsbyrån Reuters har företaget även lovat att skicka meddelanden till de användare som berörts av intrånget och förklara vilken information hackarna haft tillgång till och vad de kan göra för att skydda sig.

Avslöjar ingen misstänkt gärningsman

Hackarna hade använt möjligheten i Facebook att se sin ”sida” som någon utifrån. När de väl lyckats komma över nycklar till konton kunde de komma in i dem och kontrollera dem.

– Hackarna började med ett antal konton som de direkt kontrollerade, rörde sig sedan till vänner och deras vänners, vänner, och så vidare, varje gång genom att utnyttja deras sårbarhet, säger Guy Rosen, vice ordförande för företagets produktledning till nyhetsbyrån AFP.

Han avstår från att svara på frågor om vilka som kan tänkas ligga bakom intrånget och hänvisar till företagets policy, som tidigare meddelats i ett uttalande, att det samarbetar med FBI, som utreder händelsen och att de av FBI ombetts att inte diskutera vem eller vilka som kan ligga bakom attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.