Kontona som publicerade inlägg om amerikansk politik skrev om riksrätt mot Donald Trump, religionsfrihet och konservativa värderingar. Foto: TT

Facebook stänger hundratals konton – spred Trump-propaganda

Uppdaterad
Publicerad

Facebook har stängt ner ett nätverk av över 600 konton som hanterats från Vietnam och USA med ett ”oautentiskt beteende” som har spridit propaganda till stöd för USA:s president Donald Trump.

Kontona hade skapats för att vilseleda andra om vilka de var och vad de gjorde, enligt Facebooks chef för cybersäkerhet Nathaniel Gleicher.

”Vi arbetar konstant med att hitta och stoppa den här typen av aktiviteter eftersom vi inte vill att våra tjänster ska användas för att manipulera människor. Vi tar ner dessa sidor, grupper och konton baserade på deras beteende, inte för innehållet de har publicerat”, skriver Nathaniel Gleicher på sociala medierjättens nyhetssida.

Använde artificiell intelligens för profilbilder

Förutom att stänga ner drygt 400 konton och sidor med kopplingar till georgisk inrikespolitik, stängde Facebook också ner över 610 konton, 89 sidor, 156 grupper och 72 Instagramkonton som hanterades från Vietnam och USA och som fokuserade på amerikansk politik.

”Några av dessa konton använde profilbilder som hade genererats av artificiell intelligens och låtsades vara amerikaner som publicerade inlägg. För att kringgå våra skydd använde kontona en kombination av falska och autentiska administratörer i USA för att hantera sidor och grupper”, skriver Nathaniel Gleicher.

Kontona som publicerade inlägg om amerikansk politik skrev om riksrätt mot Donald Trump, religionsfrihet och konservativa värderingar.

Över 55 miljoner följde sidorna

Aktiviteten har kunnat spåras till den internationella medieorganisationen Epoch Times, som har kopplingar till rörelsen Falungong, och den amerikanska medieorganisationen BL, enligt Facebook.

Omkring 55 miljoner följde en eller flera av de sidor som Facebook nu har tagit bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.