Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Foto: TT/Robert Galbraith

Facebooks hemliga riktlinjer läckta

Uppdaterad
Publicerad

Hittills hemliga riktlinjer om hur Facebooks moderatorer ska hantera anmälningar om kränkande eller våldsamt innehåll har läckt ut.

Dokumenten visar hur sociala medier-jätten hanterar innehåll med koppling till exempelvis terrorism, porr och självskadebeteende, rapporterar tidningen The Guardian.

Riktlinjerna kommer sannolikt väcka debatt om den etik som företaget tillämpar.

LÄS MER: Experter: Vi accepterar saker på nätet vi aldrig skulle acceptera i verkliga livet

Vill inte censurera

Videor med våldsamma dödsfall behöver inte alltid tas bort då de anses kunna hjälpa till att skapa medvetenhet om till exempel psykisk ohälsa, enligt riktlinjerna.

Även liveströmningar av människor som skadar sig själva är tillåtna, eftersom företaget ”inte vill censurera eller straffa människor i nöd”.

Videoklipp med aborter är tillåtna, så länge de inte innehåller nakenhet.

Svårt att dra gränser

Moderatorerna på företaget har ofta bara tio sekunder på sig att fatta ett beslut, skriver tidningen.

Enligt Monika Bickert, Facebooks globala policychef, har tjänsten nästan två miljarder användare världen över och det är svårt att nå enighet om vad som ska tillåtas.

– Vi har ett väldigt mångfacetterat globalt samhälle och människor kommer alltid ha olika åsikter om vad som är bra att dela med sig av. Oavsett var du drar gränsen kommer det alltid att finnas gråzoner. Till exempel är gränsen mellan satir, humor och olämpligt innehåll ibland mycket grå. Det är väldigt svårt att avgöra om vissa saker hör hemma på sajten eller inte, säger hon till tidningen.

Direktsänt våld

Facebook har skakats av flera uppmärksammade våldsdåd, som direktsänts på plattformen.

I slutet på april dömdes nyligen tre unga män i Uppsala tingsrätt till fängelse för att att ha sänt en gruppvåldtäkt live på Facebook i januari i år.

LÄS MER: Samtliga överklagar Facebook-våldtäkt

Facebook ville då inte ställa upp på någon intervju med SVT Nyheter, utan svarade bara i ett mejl att man förlitar sig på att användarna anmäler brott på plattformen.

I april inträffade ett annat brott på plattformen. I Cleveland, Ohio i USA laddade en man upp en film på Facebook, där han mördar en annan man.

LÄS MER: Man filmade mord och lade ut på Facebook

Facebook vill inte kommentera uppgifterna om de hemliga riktlinjerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.