Foto: TT

Krönika: ”Fake News Awards – tradition i ny tappning”

Publicerad
Krönika ·

Presidenter har gjort det i alla tider: skapat priser som ska leva kvar långt efter att de lämnat Vita huset. Nu sällar sig Donald Trump till skaran med ”Fake News Awards”.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Richard Nixon instiftade ”President's Environmental Youth Award”, som främjar ungdomsengagemang inom miljö, 1971.

1983 skapade Ronald Reagan ”President's Education Awards Program” som belönar exceptionella elever.

2002 grundade George W Bush ”President's Volunteer Service Award”, ett tacksamhetspris till de som volontärarbetat mer än 4.000 timmar.

Och innan alla de ovan nämnda satte sina signaturer på priser namngav John F Kennedy 1963 the ”Presidential Medal of Freedom”. (Även om det egentligen bara var en uppfräschad variant av Harry S Trumans ”Medal of honor” från 1945.)

Listar medier

Numera sällar sig USA:s 45:e president, Donald Trump, till skaran av presidenter som skapat ett pris, efter att han den 17 januari delade ut ”The highly-anticipated 2017 Fake News Awards”.

På det republikanska partiets hemsida listar han de amerikanska medier som han anser behandlat honom orättvist.

Udda anklagelser

Anklagelserna är bland annat en rapportering att han skulle ha gett guldfiskar för mycket mat under ett besök i Japan, samt en artikel om att han plockat bort en byst av Martin Luther King Jr från Ovala rummet.

En av vinnarna, New York Times, gjorde en artikel om priset som började med:

”President Trump — som i flera år hävdat, utan bevis, att president Obama är född i Kenya, och som i flera år sagt att de våldtäktsanklagade i Central Park Five var skyldiga, trots DNA-bevis som motsade det, och som säger att han egentligen fick fler röster än Hillary Clinton om det inte vore för tre miljoner illegala röster — vill prata om precision i rapportering.”

Partikritik

Presidentens utmärkelse kommer samma dag som partikamraten Jeff Flake, senator från Arizona, i kongressen kritiserade presidentens attack på media och påminde om att alla ”har rätt till sin egen åsikt men inte till sina egen fakta”.

På tal om fakta:

  • En grupp niondeklassare från Connecticut vann Nixons senaste miljöpris för sitt projekt om hållbarhet.
  • 30.000 skolor över hela landet fick 2017 års utbildningspris á la Reagan.
  • Carly Yoos heter fjolårets pristagare av Bush den yngres volontärutmärkelse. Hon arbetar heltid utan lön för att hitta pedofiler – och deras offer – på nätet.
  • När det gäller presidentens frihetsmedalj blev Bill och Melinda Gates två av de senaste pristagarna.
  • Och så har vi då det senaste tillskottet Fake News Awards, där priset går till CNN, Washington Post, Time, ABC, Newsweek samt ovan nämnda New York Times. 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.