Spansk domstol väljer återuppta rättegångsförhandlingarna mot Jonas Falk. Han greps i Colombia 2010 misstänkt för samröre med en omfattande knarkhärva. Arkivbild.

Jonas Falk åtalas i spansk domstol – kan få fängelse i 20 år

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare i Spanien väcker åtal mot Jonas Falk. Han står anklagad för penningtvätt och skattebrott, som enligt domstolen ska ha koppling till en internationell knarkliga, rapporterar den spanska tidningen El país. Jonas Falk nekar till alla anklagelser via en skrivelse från sin spanska advokat.

Det är efter en tre år lång utredning som domstol väljer att återuppta brottsmålet som legat i limbo i fyra år, något Expressen var först att rapportera om.

Jonas Falk, tidigare Oredsson, greps i Colombia 2010 efter blivit misstänkt för samröre till en segelbåt som stoppades i Karibien 2008 lastad med över ett ton kokain. Fallet blev i media känt som ”Operation Playa”.

Frikändes i brist på bevis

2013 dömdes Falk av svensk domstol till 18 års fängelse med frikändes sedan i brist på bevis. Därefter blev han utlämnad till Spanien där en ny rättsprocess startades 2014. Men efter bara fem dagar avslutades rättegångsförhandlingarna när domstolen ansåg att försvaret inte fått tillräckligt med tid att förbereda sig och Falk släpptes åter på fri fot.

Så sent som i juni i år beviljades Falk ett skadestånd på 1,5 miljoner kronor av Stockholms tingsrätt, för att han varit häktad i 3,5 år. Han har tidigare fått 1,6 miljoner i ersättning från Justitiekanslern.

Nekar till alla anklagelser

Under tre år har utredningen fortsatt kring misstankarna mot Falk. Den spanska åklagarmyndigheten anklagar Jonas Falk för att ha tvättat miljontals pengar i intjänade från kokainhandel och för skattebrott. Han riskerar fängelse upp till 20 år och 24 miljoner euro i böter.

I en skrivelse från Falks spanska advokat som Expressen tagit del av, nekar Jonas Falk till alla anklagelser.

Se dokumentärserien här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.