Ferguson skakades av våldsamma protester efter dödsskjutningen av Michael Brown. Foto: TT

Fallen som fått USA att rasa

Uppdaterad
Publicerad

Dödsskjutningar och våldsamma polisingripanden riktade mot svarta amerikaner har skapat stora protester i USA de senaste åren. Här är några av de mest uppmärksammade fallen de senaste åren.

2016: Paul O'Neal

I juli sköts den obeväpnad tonåringen Paul O'Neal till döds efter en biljakt. De videosekvenser som polisen släpper från biljakten visar att de begår ett antal formella fel, fel som leder till att de uppfattar O'Neal som ett större hot än vad han sannolikt var. Polisens uniformskameror var avstängda under de ögonblick som O'Neal sköts till döds.

Polisvåld i USA

I september sköts den 40-årige Terrence Crutcher ihjäl av poliser på en väg. Videosekvenser visar hur han långsamt går mot sin bil med händerna på huvudet när polisen öppnar eld.

2015: Freddie Gray

I april 2015 dog afroamerikanen Freddie Gray efter ett våldsamt polisingripande när han försökt springa ifrån en polispatrull i Baltimore. Enligt poliserna själva gick gripandet lugnt till medan ögonvittnen och videoupptagningar visar hur en polisman bland annat ska ha tryckt sitt knä mot hans nacke. Sex poliser åtalades för Freddie Grays död men samtliga fall ledde till frianden.

Ett annat uppmärksammat fall inträffade i North Charleston. En svart man stoppades för ett trasigt bromsljus och sköts till döds i ryggen med flera skott när han försökte springa bort från platsen.

2014: Tamir Rice

Efter att ännu en ung svart pojke, 12-årige Tamir Rice, i november 2014 skjutits ihjäl i en park i Cleveland där han lekte med en luftpistol, samlades tiotusentals människor runt om i USA för att demonstrera mot våldet mot svarta.

2014: Eric Garner

Samma sommar dog ytterligare en svart man i New York, Eric Garner, efter att ha brottats ned av flera poliser när han sålde cigaretter på gatan. En mycket uppmärksammad video av ingreppet visar hur Garner ligger ner på marken och ropar att han inte kan andas när polisen tar stryptag på honom.

2014: Michael Brown

Kampanjen fick nytt bränsle sommaren 2014 då en annan dödsskjutning av en svart tonåring, denna gång i Ferguson, Missouri skapade stor upprördhet och ledde till kraftiga protester och kravaller. 18-årige Michael Brown stoppades av polisen, misstänkt för att ha stulit cigaretter. Därefter går uppgifterna isär om vad som hände. Vissa vittnesuppgifter hävdar att Michael Brown hållit upp händerna i luften och var obeväpnad, andra menar att han försökte ta en pistol från en av poliserna som sedan sköt ihjäl honom i självförsvar. En åtalsjury beslutade efter att ha tagit del av vittnesuppgifterna att inte väcka åtal mot den vite poliskonstapel som avfyrade sex skott mot Michael Brown, ett beslut som återigen skapade protester.

2012: Trayvon Martin

2012 var den obeväpnade tonåringen Trayvon Martin på väg hem till en släkting efter att ha köpt godis och läsk på ett snabbköp när han sköts till döds av säkerhetsvakten George Zimmerman i Sanford, Florida. Dödsskjutningen och den påföljande rättegången då säkerhetsvakten så småningom friades väckte enorma protester över hela USA och blev startskottet för aktiviströrelsen #Blacklivesmatter som kampanjar mot våld riktat mot svarta människor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisvåld i USA

Mer i ämnet