Foto: TT

Fallet Gui Minhai: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske förläggaren Gui Minhai äger bokförlaget Mighty Current som publicerat känslig politisk populärlitteratur om Kinas högsta ledning, och sitter fängslad i Kina sedan några år tillbaka.

2020

Den 25 februari döms Gui Minhai till tio års fängelse i Kina. Motiveringen lyder att han har försett utländsk makt med underrättelser.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

2019

Den 24 januari Angela Gui kommer till Stockholm för mötet som Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt bjudit in till. Mötet pågår i flera dagar på ett hotell i centrala Stockholm, utan UD:s vetskap. Ambassadören kallas hem och en förundersökning inleds där ambassadören är skäligen misstänkt för ”egenmäktighet vid förhandling med främmande makt”.

Anna Lindstedt nekar till anklagelserna.

2018

I november 2018 har Sverige fortfarande inte en regeringen så med anledning av detta ställer Kung Carl XVI Gustafs in en planerad resa till Hongkong och Shenzhen i Kina. Relationen mellan länderna blir allt kyligare, konstaterar Kinakännaren Torbjörn Lodén som offentligt kritiserat Kina för behandlingen av Gui Minhai.

Den 17 oktober hålls en manifestation utanför kinesiska ambassaden i Stockholm för att uppmärksamma att Gui Minhai suttit fängslad i tre år.

I augusti meddelade svenska utrikesdepartementet att svenska läkare fått träffa den ännu fängslade Gui Minhai. Utrikesminister Margot Wallström (S) går inte in på detaljer kring besöket, och uppger att det fortsatta arbetet omfattas av sekretess.

Den 13 juli hölls en manifestation för att uppmärksamma Gui Minhais fall, då det hade gått 1 000 dagar sedan han fängslades. Flera av de som hade skrivit på uppropet får mejl av Kinas ambassad i Stockholm där förläggaren Gui Minhai och anställda vid Göteborgs Universitet anklagas för brott.

En rad yttrandefrihetsorganisationer, däribland PEN International och Amnesty fördömer de kinesiska myndigheternas behandling av Gui Minhai och kräver att han ska friges. Flera svenska journalister, författare och diplomater skrev under ett upprop.

Den 9 februari framträder han återigen i kinesisk tv och skyller sin situation på svenska myndigheter, samt avsäger sig yttrandefrihetspriset Prix Voltaire, som han nyligen tilldelas. Gripandet fördöms av Margot Wallström och en rad europaparlamentariker.

Den 20 januari 2018 grips Gui Minhai igen av kinesisk polis då han i sällskap med två svenska diplomater är på väg till ett läkarbesök.

2015-framåt

I oktober 2017 uppger kinesiska myndigheter för UD att Gui Minhai har släppts, men när Kulturnyheterna kontaktar hans dotter, Angela Gui, känner hon inte till detta. Senare framkommer uppgifter om att Gui Minhai befinner sig i staden Ningbo.

I september 2016 säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström till SVT att det är oacceptabelt att Sverige ännu inte fått tillträde till Gui Minhai av kinesiska myndigheter.

I mitten av maj 2016 släpps den sista av de gripna förlagsarbetarna, Lan Wing-Kee. Han berättar att han förts bort av kinesisk säkerhetstjänst och tvingats vara med i tv och erkänna brott han inte begått.

Den 25 mars ringer sin dotter Angela och talar bara engelska. Han säger att han måste stanna i Kina för att han begått brott och måste reda ut situationen. Hon uppmanas att inte ge några fler intervjuer eller be myndigheter om hjälp. Detta upprepas i ett senare kort samtal i april.

Den 24 februari får företrädare för svenska ambassaden i Beijing för första gången träffa Gui. Han säger bara att han inte vill ha någon svensk hjälp. Ambassaden har sedan dess nekats tillträde till Gui, med hänvisning till att han ”känner sig kinesisk” och inte vill ha någon hjälp.

Också Guis fängslade kollegor visar sig i tv och erkänner att de smugglat böcker. Flera av dem återvänder senare till Hong Kong, hyllar officiellt Kina och ber polisen i Hong Kong att lägga ner utredningen kring deras försvinnande.

Den 17 januari 2016 syns Gui Minhai i den kinesiska statstelevisionen CCTV. Han berättar att han återvänt till Kina frivilligt på grund av ett tidigare trafikbrott, och att han inte vill ha någon hjälp utifrån.

Den 17 oktober 2015 försvinner Gui Minhai spårlöst efter att ha setts lämna sin semesterlägenhet i Pattaya, Thailand, i sällskap med en okänd man. Under hösten försvinner flera av hans kollegor på förlaget Mighty Current i Hong Kong.

Fakta: Fallet Gui Minhai

2015

  • 17 oktober Gui Minhai, född i Kina och bosatt i Hong Kong, ses lämna sin semesterlägenhet i Pattaya, Thailand med en okänd man och försvinner oförklarligt. Thailändska myndigheter har inga uppgifter om att Gui lämnat landet. Senare kontaktar han fastighetsägaren och ber dem släppa in fyra män som öppnar och försöker ta med sig hans dator.
  • 20-26 oktober Tre av Guis kollegor på förlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay Books i Hong Kong försvinner vid olika tillfällen i slutet av oktober i samband med besök på det kinesiska fastlandet. Lui Bo, vd för Mighty Current, affärschefen Cheung Ji-Ping och bokhandelsföreståndaren Lam Wing-Kee.
  • 13 november Guis dotter Angela Gui får första gången kontakt med sin far på Skype. Han säger att han har skickat pengar till bland annat skolavgifter till hennes konto och hoppas att hon kommer att klara sig fint.
  • 30 november Förlagets delägare Lee Bo försvinner oförklarligt från Hong Kong efter ett besök i förlagets lager, och anmäls senare som försvunnen. Det finns inga myndighetsuppgifter om att Lee lämnat Hong Kong.

2016

  • 17 januari Gui Minhai är med på kinesiska statstelevisionen CCTV och säger att han återvänt till Kina frivilligt på grund av ett tidigare trafikbrott och inte vill ha hjälp utifrån. Han säger att han ”känner sig kinesisk” trots sitt ensidiga svenska medborgarskap. Angela uppmanas i ett meddelande att inte oroa sig. Gui säger att han är ok. Han reder ut lite problem och hon får inte säga något om honom till någon.
  • 4 februari Kinesisk polis bekräftar att tre förlagsmedarbetare är i kinesiskt häkte och att det pågår en polisutredning mot dem på fastlandet. De meddelar också att delägaren Lee inte vill tala med någon, inte heller med polisen i Hong Kong som utreder ärendet. Hong Kong har en hög grad av självstyre gentemot Kina enligt principen ”Ett land – två system”.
  • 24 februari Företrädare för svenska ambassaden i Beijing får för första gången träffa Gui kort. Han säger bara att han inte vill ha någon svensk hjälp. Ambassaden har sedan dess nekats tillträde till Gui, med hänvisning till att han ”känner sig kinesisk” och inte vill ha någon hjälp.
  • 28 februari Guis tre häktade kollegor är med på en kinesisk tv-kanal i Hong Kong och erkänner att de har tagit med böcker som de saknat tillstånd att föra in till fastlandet. Lee uppger senare i samma kanal att han själv smitit över till fastlandet för att hjälpa till med en polisutredning kring Gui Minhai.
  • 4-6 mars Två av Guis medarbetare släpps och åker till Hong Kong för att be polisen lägga ner utredningen kring deras försvinnanden, de återvänder sedan till fastlandet. Lee återvänder också till Hong Kong, han förnekar att ha blivit kidnappad, berömmer Kina och säger sig inte vilja publicera fler förbjudna böcker.
  • 25 mars Gui ringer sin dotter Angela och talar bara engelska. Han säger att han måste stanna i Kina för att han begått brott och måste reda ut situationen. Hon uppmanas att inte ge några fler intervjuer eller be myndigheter om hjälp. Detta upprepas i ett senare kort samtal i april.
  • 24 maj Angela Gui vittnar om sin fars försvinnande i amerikanska kongressen och kontaktas genast av sin far för detaljer om vilka som står bakom det. SVT ställer frågor till kinesiska UD i Beijing om var Gui Minhai befinner sig och om Kina behandlar Gui som den svenske medborgare han är. Talespersonen svarar att Gui i första hand är ”kinesisk”, och att ytterligare frågor och offentlig uppmärksamhet kring hans fall är ”onödig” och inte gagnar någon.
  • 13-18 Den siste medarbetaren återvänder till Hong Kong och vill lägga ner utredningen kring försvinnandet. Men Lam Wing-Kee återvänder inte till Kina utan avslöjar för media att han förts bort av kinesisk säkerhetstjänst, hållits isolerad och inför tv-kameror tvingats erkänna brott han inte begått. Det leder till en stor demonstration i Hong Kong mot Kina, för Gui Minhais frisläppande.
  • 1-11 september Sveriges utrikesminister säger till SVT att det är oacceptabelt att Sverige ännu inte fått tillträde till Gui Minhai av kinesiska myndigheter, att de arbetar för att det och att det är bråttom nu. Gui Minhais dotter berättar för SVT att hon inte fått något livstecken från sin far sedan efter hearingen i juni, och att hon inte vet om hon har mycket hopp om ett snart frigivande. Kina fortsätter att inte svara på SVT:s upprepade frågor.

2017

  • 24 oktober uppger kinesiska myndigheter för UD att Gui Minhai har släppts fri, men när SVT:s Kulturnyheter kontaktar dottern har hon ingen information om att han ska ha frigivits.
  • 27 oktober uppges Gui Minhai vara ”återfunnen i Kina”. Enligt uppgifter till SVT Nyheter befinner sig den tidigare fängslade svenske förläggaren i en lägenhet i staden Ningbo.

2018

  • 20 januari grips Gui Minhai på nytt av kinesisk polis. Enligt UD var han tillsammans med två svenska diplomater vid tillfället. Kinesiska myndigheter har inte gett någon förklaring till gripandet.
  • 1 februari Gui Minhai tilldelas yttrandefrihetspriset Prix Voltaire under en kongress i New Dehli.
  • 6 februari Kinesiska myndigheter bekräftar att Gui Minhai är under ”tvångsåtgärder”. Utrikesminister Margot Wallström fördömer Kinas agerande efter att det framkommit att han gripits av kinesisk polis när han i sällskap med två svenska diplomater var på väg att träffa en läkare. Hon kallar gripandet ”brutalt” och kräver att Gui Minhai släpps.
  • 9 februari Gui Minhai framträder återigen i kinesisk tv, omringad av vakter. Han säger att det är svenska myndigheters fel att han är fängslad. Han avsäger sig priset Prix Voltaire. Svenska Utrikesdepartementet säger att inslaget inte påverkar deras inställning. Angela Gui säger att inslaget var uppenbart ”orkestrerat av personer som håller honom fången”.
  • 23 februari 37 europaparlamentariker skriver till Kinas president Xi Jinping och kräver att Gui Minhai omedelbart och utan villkor släpps fri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet