Marine och Jean-Marie Le Pen, dotter och far, har hamnat i en bitter fejd som till synes är både politisk och privat. I torsdags uteslöts Jean-Marie Le Pen från det kontroversiella parti, Nationella fronten, som han själv startade och som nu leds av dottern. ARKIVBILD. Foto: TT

Familjefejden blev politiskt rävspel

Publicerad

Till sist tog tålamodet slut för franska Nationella frontens ledare Marine Le Pen. Uteslutningen av hennes pappa och partiets grundare ur partiet är lika mycket resultatet av en familjefejd som ett politiskt rävspel.

”Bakhåll!” rasade den 87-årige hedersordföranden Jean-Marie Le Pen och hans anhängare dagen efter att partiets högsta verkställande organ officiellt gjort slut på politikerns mer än 40-åriga karriär inom partiet.

Andra partimedlemmar klappade i händerna och sade sig äntligen kunna pusta ut över det ”logiska” beslutet och att man återigen kunde ägna sig åt politik.

– Han vill ju bara förstöra. Men det är ju tack vare Marine Le Pen – och inte honom – som vi är där vi är i dag: partiet har vuxit enormt under hennes ledning, säger Patrice Charles, en högt uppsatt politiker inom partiet till TT.

Han syftar på utvecklingen som skett efter det att hon tog över stafettpinnen 2011.

Förutom att Marine Le Pen under sin tid som partiledare arbetat hårt för att styra bort retoriken från den öppna rasism och antisemitism som Le Pen den äldre förespråkade, så har de två tillsynes verkat komma bra överens – fram till för ungefär ett halvår sedan.

En ihjälbiten katt

Det ska ha börjat med att faderns hundar i slutet av förra året bet ihjäl en av dotterns raskatter. Därpå ska hon ha flyttat ut från en gemensam slottsegendom och en bitter politisk strid tog vid.

Efter att Jean-Marie Le Pen i april upprepade att nazisternas gaskammare var ”en detalj i historien” och att Frankrike borde komma överens med Ryssland för att försvara den ”vita världen”, deklarerade Marine Le Pen torrt att hennes far precis begått ”politiskt självmord” och han ålades ett antal sanktioner. Majoriteten blev av dessa ogiltigförklarades när han tog strid i domstol.

Fejden är minst lika mycket personlig som den är politisk, enligt bedömare.

– Marine Le Pen hade inte kunnat undvika en strid även om hon hade velat det, säger Jean-Yves Camus vid Institut de Relations Internationales i Paris.

– Jean-Marie Le Pen älskar strålkastarljuset och han är övertygad om att hans riktning är den enda rätta.

Strategi?

Samtidigt pekar Camus på att det eventuellt finns en strategi från Marine Le Pens sida att låta fadern fälla sig själv.

– På det här sättet distanserar hon sig. Hon är redo att förlora extremhögerväljarna som tillhör Jean-Marie Le Pens generation för att i stället locka till sig nya väljare från den mer moderata högern. Hon vet att hon vinner mer på det.

– Personligen är jag faktiskt förvånad över att hon väntat till nu. Hon har inte mycket tid på sig (före presidentvalet 2017).

Joël Gombin, politisk forskare och expert, håller med.

– Jean-Marie Le Pen säger ju bara det som han alltid har sagt, det är inget nytt, säger han.

Gombin anser att tidpunkten för det offentliga avståndstagandet är särskilt intressant.

– Det kan gå åt två håll nu: antingen upplevs hon som en hänsynslös dotter som svek sin far för sin egen vinnings skull –  eller som en osjälvisk människa som offrade sig själv och sin familj för Frankrike och fransmännen.

Tjänat med heder

Det är många som undrar hur diskussionerna bakom de neddragna jalusierna på partiets huvudkvarter i Nanterre, i västra Paris, förlöpte under torsdagskvällen och som ledde fram till det drastiska beslutet om Le Pens uteslutning.

Själv är han oförstående:

– Under årtionden har jag med heder tjänat och slitit, igenom både provningar och svårigheter. Men detta verkar nu ha glömts bort, sade han i ett uttalande strax före det att uteslutningen var ett faktum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.