Under måndagen hölls en tyst minut för offren efter vulkanutrbrottet på ön White Island i Nya Zeeland förra veckan. Foto: Hagen Hopkins/Marty Melville/AFP/TT

Fängelsestraff kan vänta efter vulkanutbrott i Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

En utredning om omständigheterna kring vulkanutbrottet på ön White Island i Nya Zeeland har inletts av landets tillsynsmyndighet för arbetsplatsolyckor, meddelar premiärminister Jacinda Ardern. Myndigheten kan komma att väcka åtal för brott mot hälso- och säkerhetsföreskrifter, skriver Reuters.

Totalt 16 personer har bekräftats döda efter vulkanutbrottet på ön White Island utanför Nya Zeelands kust för en vecka sedan. Två personer uppges fortfarande som saknade, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Just nu håller dykare på att söka igenom havet runtomkring ön, i hopp om att hitta de försvunna kropparna.

– Vi kommer att fortsätta arbetet så länge vi har en chans att återfå de här kropparna, säger polismästare Mike Bush till Radio New Zealand.

26 personer vårdas fortfarande på sjukhus där många har livshotande brännskador.

Utredning inledd

Efter utbrottet har många ifrågasatt rimligheten att låta turister besöka en aktiv vulkanö. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern meddelar nu att landets tillsynsmyndighet för arbetsplatsolyckor, Worksafe, har inlett en utredning. Myndigheten, ungefär motsvarande svenska Arbetsmiljöverket, ska utreda omständigheterna kring utbrottet.

– Det återstår nu att ställa frågor och att besvara frågor, säger premiärminister Jacinda Ardern efter att en tyst minut hållits i hela landet för att hedra offren under måndagen.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och vice premiärminister Winston Peters under en tyst minut på måndagen. Foto: Hagen Hopkins/POOL/AFP/TT

Kan ge fängelse

Myndigheten Worksafe har rätt att väcka åtal mot individer och företag för brott mot hälso- och säkerhetsföreskrifter. Såväl böter på upp till tre miljoner nyzeeländska dollar, motsvarande 20 miljoner kronor, som fängelse i upp till fem år är möjliga straff, enligt premiärministern.

En separat utredning har också inletts av den institution som utreder orsaken till dödsfall vid misstanke om brott. Institutionen kan utfärda rekommendationer om hur liknande olyckor kan förhindras i framtiden, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.