Pappfigurer av presidentkandidater i det ukrainska valet i våras. Foto: AP/TT

ANALYS: Får presidenten Zelenskyj egen majoritet?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Söndagens parlamentsval i Ukraina handlar i grunden om en enda sak: kommer den nyvalde presidenten Volodymyr Zelenskyj att få det parlamentariska stöd han behöver för att kunna genomföra det han lovade i sin egen valkampanj. Det som gjorde att hela 73 procent av väljarna röstade på honom var i första hand löftet av utrota korruptionen.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Den nyvalde presidenten Volodymyr Zelenskyjs helt nystartade parti Folkets röst, som för bara några månader sedan varken hade någon ledning eller några medlemmar, leder nu överlägset i alla opinionsundersökningar (knappt 50 procent). Något egentligt politiskt program har partiet inte. Än så länge har det ett enda mål, och det är att hjälpa presidenten.

Kommer få starkt stöd

Troligen kommer ytterligare fyra eller fem partier in i parlamentet. Näst störst blir partiet Oppositionsplattformen, som har starka kopplingar till Ryssland och president Putin (11 procent). Dessutom den tidigare presidenten Petro Porosjenkos Europeisk solidaritet (8 procent), tidigare premiärministern Julia Tymosjenkos Fäderneslandet (7 procent) och sångaren Svjatoslav Vakartjuks parti Röst (6 procent).

Men det är bara hälften av parlamentets 424 ledamöter som väljs genom att väljarna röstar på ett visst parti. Den andra hälften väljs genom att väljarna också röstar på enskilda kandidater i enmansvalkretsar. Där är det svårare att sia om utgången. Att president Zelenskyj kommer att ha starkt stöd i det nya parlamentet är helt klart. Men om han kommer att få mer än hälften av ledamöternas ovillkorliga stöd är inte helt säkert.

Politiskt ovana

Det finns ytterligare en stor osäkerhetsfaktor: Både presidenten själv och en mycket stor del av de nya parlamentsledamöter som stöder honom är politiska noviser. Zelenskyj har närmast koketterat med att han är okunnig både vad gäller politik, ekonomi och internationella relationer. Hans stödtrupper i parlamentet är nog både hyfsat utbildade och entusiastiska, men många vet inget alls om hur det politiska spelet går till.

– Vi har visat att vi lär oss snabbt, säger alla hans anhängare jag har pratat med. Må så vara. Men Ukraina befinner sig i krig. Det dör ukrainska soldater varje vecka vid fronten mot det territorium i östra Ukraina som tack vare ryskt stöd ockuperas av separatister. Landet är dessutom i ständig ekonomisk kris, och en stor del av befolkningen närmast utfattig. Så utmaningarna är enorma.

Lång väg till stabilitet

Att Zelenskyjs närmaste krets till stor del består av folk som antingen jobbat nära honom under hans karriär som komiker eller som tidigare stod nära den ryskvänlige presidenten Viktor Janukovytj , som ju flydde landet under revolutionen 2014, gör inte osäkerheten mindre.

– Vart är Ukraina egentligen på väg?

Kanske mot stabilitet, ekonomisk utveckling och okorrumperade demokrati. Men vägen dit lär bli lång och både skakig och vinglig.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.