Händelsen inträffade på internationellt vatten, cirka 135 kilometer utanför Kaliningrad. Foto: SVT

Explosion på färja på Östersjön – 294 passagerare ombord

Publicerad

En stor räddningsinsats inleddes Östersjön under tisdagen efter att en färja, med närmare 300 passagerare ombord, fått stora motorproblem. En explosion ska ha inträffat i maskinrummet vilket ledde till att brandlarmet gick igång, men det är oklart om det varit någon brandutveckling ombord.

Den aktuella färjan, Regina Seaways som ägs av det danska rederiet DFDS, var på väg från tyska Kiel mot Klaipeda i Litauen när händelsen inträffade under tisdagseftermiddagen.

Militärhelikopter skickades ut till färjan och ytterligare två helikoptrar stod redo om behovet skulle finnas, uppgav en talesperson för det litauiska flygvapnet i ett tidigt skede.

Oklarheter kring brandutveckling

En talesperson för danska sjöräddningsmyndigheten uppger för SVT Nyheter att det varit en brand ombord på färjan, men att den vid 15-tiden var släckt. I det läget rök det dock fortfarande kraftigt från färjan.

Det är dock oklart om varit någon brandutveckling. DFDS kommunikationsdirektör, Gert Jacobsen, säger till NRK att det aldrig började brinna utan rörde sig om en mindre explosion som ledde till ett motorhaveri.

”Inga människor skadade”

Explosionen orsakade i sin tur stora mängder rök, och när rökutvecklingen blev allt kraftigare triggades brandlarmet igång ombord på färjan.

– Vi vet inte vad som förorsakat detta. Inga människor är skadade och situationen är nu under kontroll, säger Jacobsen till NRK, om händelsen.

Ryska sjöräddningen uppger, likt sin danska motsvarighet, för SVT Nyheter att det varit en brand ombord som nu alltså släckts.

Anledningen till att ryska sjöräddningsmyndigheter nu får ta över ärendet är att färjan helt enkelt ligger närmast rysk hamn. Fartyget fick stopp på internationellt farvatten, cirka 135 kilometer från Kaliningrad. och befann sig inom den ryska ekonomiska zonen när händelsen inträffade.

Arkivfoto på DFDS-färjan Regina Seaways, som fastnade 135 kilometer utanför Kaliningrad på Östersjön efter ett motorhaveri under tisdagen. Foto: TT / DFDS / AP

Totalt 335 personer ombord

Ryska sjöräddningstjänsten i Kaliningrad uppger för SVT Nyheter att man nu, med hjälp av en nödgenerator, ska försöka få igång färjan igen. Motorn fungerar inte efter incidenten, och färjan står således helt stilla med totalt 335 personer ombord, varav 294 passagerare.

Om det blir aktuellt att bärga fartyget till hamn är i nuläget oklart. Inledningsvis förbereddes evakuering av färjan, men det visade sig senare vara onödigt, uppger DFDS för Ritzau.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer