• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Foto: Foto: Italienska marinenVisa alla (8)
Visa alla (8)

Färja brinner – en person död

Uppdaterad
Publicerad

Branden på färjan Norman Atlantic i Medelhavet har nu härjat i över femton timmar – och fortfarande är över 300 passagerare kvar ombord. Enligt vittnen har färjan nu börjat luta.

Över 450 personer var på färjan när det började brinna vid 05 i morse, och fortfarande befinner sig en stor del av passagerarna ombord. En kropp har bärgats från vattnet kring den brinnande färjan, rapporterade AFP på söndagskvällen. Två personer skadades under räddningsarbetet, uppger italienska kustbevakningen.

Många av passagerarna var långtradarchaufförer, men också barn fanns ombord. En av passagerarna är svensk, enligt passagerarlistan. Bland övriga passagerare finns greker, tyskar, fransmän, belgare, britter och holländare.

Utrikesdepartementet säger till SVT Nyheter att de är medvetna om uppgiften att en svensk finns på plats, men har inte själva kunnat säkerställa personens identitet.

Svår evakuering

Desperata passagerare säger till grekiska medier att det är hård väder och kaotiskt ombord, med språkförbistring mellan den italienska besättningen och passagerarna.

Passagerare berättade via mobil om att däcket över bildäck, där branden började, var så hett att skorna smälte.

– Jag kan inte andas, vi kommer alla att brinna som råttor – må Gud rädda oss, grät en av fartygets kockar i telefon till sin fru, skriver AFP.

– Det är mörkt, undre delarna av fartyget brinner. Vi är på bryggan, vi kan se ett fartyg närma sig. Vi öppnade några skåp och slet åt oss räddningsvästar, vi får rädda oss själva, säger en passagerare till grekisk tv.

Enligt en del uppgifter har passagerare även trillat eller hoppat i vattnet. De ska dock ha kunnat plockas upp igen.

Bröt ut på bildäck

165 passagerare hade vid 19.30-tiden räddats och förts till andra fartyg eller hamnar i Italien. 313 personer befann sig fortfarande ombord den brinnande färjan.

Det finns fler fartyg som hjälper till och det är relativt nära till land. Men Greklands sjöfartsminister Miltiadis Varvitsiotis säger att fartygen inte kan gå för nära varandra på grund av hård sjö.

Räddningsarbetare fokuserar nu på att rädda de strandsatta passagerarna med hjälp av Super Puma-helikoptrar.

”Vi brinner och sjunker”

Fyra fartyg deltar i räddningsarbetet, italiensk kustbevakning och flyg från både Grekland och Italien, men starka vindar försvårar räddningsarbetet. Enligt sjöfartsminister Miltiadis Varvitsiotis skulle allt göras för att rädda dem ombord.

– Vi gör allt vi kan för att rädda de ombordvarande, och ingen – ingen – kommer att lämnas i sticket. Det är en av de mest komplicerade räddningsoperationerna vi har upplevt.

Färjan Norman Atlantic rapporteras ha varit på väg från Patras i Grekland till Ancona i Italien. Branden bröt ut i passagen från Joniska havet till Adriatiska havet, mellan Italiens ”stövelklack” och Albanien, ett område där det är relativt nära till land.

Branden ska ha börjat på bildäck, där det fanns 222 bilar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Färjebrand i Medelhavet

Mer i ämnet