New York-bor badar på Coney Island i Brooklyn. I helgen drabbas delar av Nordamerika av höga temperaturer och myndigheterna uppmanar folk att ta hettan på allvar. Foto: AP Photo/Frank Franklin II

Farlig värmebölja slår mot Nordamerika

Uppdaterad
Publicerad

Extrema temperaturer väntas till helgen över delar av USA och Kanada, och myndigheterna går nu in i stabsläge.

– Drick vatten och håll koll på dina grannar, säger New Yorks borgmästare Bill De Blasio i en tweet.

Sommaren 2019 har medfört varma temperaturer på flera ställen – bland annat i Frankrike där 46 grader är ett nytt nationellt rekord, rapporterar BFMTV.

Dessutom är juni i år den varmaste månaden som någonsin uppmäts – med en medeltemperatur över hela världen på 16,4 grader, enligt BBC.

Klimatkrisen

Nu slås amerikanska östkusten och även centrala delar av landet av höga temperaturer, men också Kanada. Temperaturer på över 38 grader är att vänta, och i många städer kommer det vara de varmaste dagarna på flera år.

”Håll er inomhus”

New Yorks borgmästare Bill de Blasio har uppmanat stadens invånare att ta hettan på allvar, och att inte röra sig utomhus i onödan. Samtidigt ska 500 platser öppna runt om i staden där det ska vara extra kallt för de som inte kan kyla ner sig på annat vis. Även i Detroit har lokala myndigheter gått ut med uppmaningen att hålla sig inomhus.

Amerikanska meteorologiinstitutet National Weather Service i delstaten Nebraska lyckades även att baka kakor i en bil på grund av hettan, enligt deras twitterkonto.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet