Vinnaren av valet i Colombia 2022, president Gustavo Petro, hade utfasning av fossil energi som en central del i sin valkampanj. Nu håller landets vänsterregering på att infria vallöftet. Colombia har historiskt varit mycket beroende av olja och gas för sin försörjning. Enligt landets klimatminister är tio procent av landets BNP kopplat till exporten av kol och olja.
– Vi märker att de marknader vi säljer till har börjat tappa intresse. Så vi måste ställa om ekonomin och använda omställningen för att göra oss mer motståndskraftiga mot klimatförändringar och minska vårt beroende av kol och olja, säger Susana Muhamad på plats på COP29 i Baku till SVT Nyheter.
Nationellt nödläge
Nyligen utlyste president Gustavo Petro nationellt nödläge efter att delar av landet drabbats av massiva översvämningar. Klimatförändringarna är något som gör sig påmint dagligen, säger Susana Muhamad:
– Vi ser att vädret är mer oförutsägbart, vi drabbas av torka samtidigt som vi får kraftiga skyfall och det brinner oftare. Vi är i konstant klimatnödläge, och går från ett nödläge till ett annat.
Den gröna omställningen är omstridd i landet, men klimatministern menar att det är bråttom och att det inte finns några andra alternativ om världen ska kunna stå emot klimatförändringarna.
– De rika länderna måste tillmötesgå utvecklingsländernas krav, annars är det kris för hela klimatavtalet och vi hamnar i ett mycket allvarligt läge.