Foto: SVT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

FBI har förhört misstänkte Orlandoterroristens hustru

Uppdaterad
Publicerad

FBI ber allmänheten om hjälp i utredningen av masskjutningen i Orlando. Samtidigt vill man inte kommentera uppgifterna om att den utpekade gärningsmannens hustru kan bli anklagad för brott. ”Det är bara ett av många förhör”, säger FBI:s talesperson Ron Hopper.

Minst 49 personer dog när gärningsmannen öppnade eld mot besökare på nattklubben Pulse i Orlando, Florida, i söndags. Den misstänkte, 29-årige Omar Mateen, sköts ihjäl av polis i samband med stormningen.

Polisen misstänker att Mateen inspirerats av utländska terrorgrupper. I ett larmsamtal till 911 svor han sin trohet till terrorgruppen Islamiska staten.

Har hört hustrun

Enligt en källa inom rättsväsendet kände Omar Mateens hustru till att hennes make planerade attacken. Därmed kan hon komma att bli anklagad i utredningen, skriver Reuters.

CNN uppger att Mateen sagt att han ville utföra en jihadistattack, men nekar till att ha känt till några konkreta planer. Hustrun ska även ha varit med sin make när han besökte nattklubben och ett annat möjligt påtänkt mål, Disney Springs.

Vid en presskonferens på onsdagen sade FBI: talesperson Ron Hopper att hustrun är en av flera personer som man har hört i utredningen.

– Med hänsyn till hustrun kan jag säga att det är bara ett av många förhör som vi har hållit och kommer att hålla i den här utredningen. Jag kan inte kommentera vad det leder till eller vad den utredningen utmynnar i.

Kartlägger brottsplatsen

FBI berättade att man fortfarande håller på att kartlägga brottsplatsen och följer upp alla ledtrådar för att bygga en så fullständig bild som möjligt av den misstänkte gärningsmannen.

Talespersonen Ron Hopper ber allmänheten om hjälp i arbetet.

– Vi ber alla som kan ha haft kontakt med skytten att rapportera det till FBI, oavsett hur lite information man har, sade Ron Hopper.

Utreder hatbrott

Han bad även allmänheten att upphöra med hatbrott mot den muslimska befolkningen i kölvattnet av masskjutningen, och betonade att alla sådana händelser kommer att utredas.

– Vi kommer att utreda alla rapporterade händelser oavsett ras, religion eller sexuell orientering.

Ett center har öppnats i Orlando, dit anhöriga till offren kan vända sig för att få stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet