Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här samlas Trump-anhängarna utanför Mar-a-Lago Foto: ReutersVisa alla (2)
Visa alla (2)

Husrannsakan i Trumps bostad i Florida

Uppdaterad
Publicerad

Den federala polisen, FBI, har genomfört en husrannsakan i expresidenten Donald Trumps bostad Mar-a-Lago i Florida. Tillslaget, som ”varken var nödvändig eller passande” enligt Trump, uppges vara en del av en utredning kring hur dokument från hans presidenttid hanterats.

En regeringskälla uppger för NBC News att FBI-personal var på plats i Florida under stora delar av måndagen. Källan uppger också, vilket även andra amerikanska medier rapporterar om, att insatsen mot Trumps bostad kan kopplas till en utredning om dokument som det nationella arkivet, National Archives, eftersöker.

FBI kommenterar inte

I början av året hämtades flera lådor med dokument från just Mar-A-Lago, dokument som presidenten, enligt arkivet, skulle ha lämnat över i samband med att han avgick i fjol. Kort efter det uppmanade myndigheten justitiedepartementet att utreda om Trump begått något brott genom sin hantering av myndighetshandlingarna.

Varken FBI eller National Archives har kommenterat måndagens tillslag.

Flera utredningar mot Trump

Trump skriver i ett uttalande att han samarbetar med myndigheterna, men beskriver samtidigt insatsen som ett juridiskt övergrepp. ”Ett sådant angrepp kan bara ske i förfallna stater i tredje världen. Tyvärr har USA nu blivit ett sådant land”, enligt Trump, som påstår att ett kassaskåp ska ha öppnats i samband med razzian.

Utredningen kring bristande dokumenthantering är inte den enda i vilken Trumps agerande är föremål för granskning. Bland annat uppges justitiedepartementet utreda Trumps roll i stormingen av kongressbyggnaden i januari i fjol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.