FBI stoppade fildelarsajten Megaupload

Uppdaterad
Publicerad

Fildelarsajten Megaupload.com stängdes under torsdagsdygnet ner och domänen har beslagtagits av det amerikanska justitiedepartementet.

I Nya Zeeland har polismyndigheter på begäran från det amerikanska justitiedepartementet arresterat personer som misstänks ligga bakom fildelarsajten.

En av världens största sajter

Megaupload och dess associerade domäner (som megavideo.com) var en av planetens största sajter, med uppskattningsvis 4 procent av all internettrafik i världen och mer än 50 miljoner sidförfrågningar om dagen.

Många förvånade

Insatsen har fått många kommentatorer på nätet att tappa hakan. Det som framför allt förvånar är hur de amerikanska myndigheterna anser sig ha rätt att arrestera medborgare i andra länder.

Piratpartiet fördömde razzian

Det svenska Piratpartiet fördömde i ett uttalande razzian mot Megaupload.

-Megaupload var kända för att följa gällande lagstiftning, sa Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet. Men de var ändå en nagel i ögat på amerikanska affärsintressen. Tjänsten var dessutom baserad i Nya Zeeland. Det gör det hela än mer problematiskt. Någon borde upplysa både upphovsrättsindustrin och det Nya Zeeländska rättsväsendet om att amerikansk lag faktiskt inte gäller i resten av världen.

Lagrade innehåll på amerikanska servrar

Enligt uppgift hade Megaupload en del av sitt material lagrat på webbservrar i Ashburn, i delstaten Virginia i USA, ett skäl till att de amerikanska myndigheterna kunde åberopa att sajten bröt mot amerikansk lag.

Varning på webbsajten

På webbsajten möttes besökare av ett meddelande från det amerikanska justitiedepartementet där man uppger att en åtalsjury (”grand jury”) har åtalat flera personer som tros ligga bakom verksamheten.

Flera tyskar arresterade

Bland de arresterade finns tysken Kim Schmitz, oftare kallad Kim Dotcom, grundaren bakom Megaupload. 37-åringen bor i Hong Kong och på Nya Zeeland och arresterades utan förvarning. Enligt uppgift ska Dotcom ha arresterats i Nya Zeeland.

Fyra gripna i Nya Zeeland

Enligt Nya Zeeländska NZ Herald har fyra personer gripits i Auckland, Nya Zeeland, efter en begäran om utlämning från amerikanska myndigheter. Förutom Kim Dotcom har de tyska medborgarna Finn Batato och Mathias Ortmann, samt holländaren Bram vad der Kolk arresterats i Nya Zeeland. De fördes till distriktsrätten där domaren tills vidare nekade alla fyra borgen, med hänvisning till vidare förhandlingar på måndag.

Ytterligare tre personer har gripits i deras frånvaro: tysken Sven Echternach, estlänningen Andrus Nomm och slovakiern Julius Bencko – alla på olika sätt inblandade i framställningen av Megauploads webbtjänster.

76 poliser deltog i razzian

Gripandena skedde i Kim Dotcoms hus där 76 poliser natten till fredagen stormade residenset. Även en polishelikopter var inblandad i aktionen.

-Där fanns en hel rad säkerhetsåtgärder, sa en polis till tidningen. Det handlade inte alls om att bara knacka på dörren.

Razzian leddes av ”Organized & Financial Crime Agency New Zealand” (OFCANZ) och den Nya Zeeländska polisen. FBI är huvudutredare, och sajtens grundare anklagas för att ha reproducerat och distribuerat upphovsrättsskyddat material som filmer, tv-program, musik, böcker och annan mjukvara.

Bland tillgångarna som beslagstogs i razzian fanns lyxbilar, bland annat en Rolls Royce Phantom Drophead Coupe.

Samlade filmer och program

På sajten har folk under många år kunnat ladda upp vad som helst, från film till programfiler – och sedan har man kunnat skicka länken vidare till någon annan som då kan titta på videofilen eller ladda ner filen. På sajten fanns ingen sökmotor, men andra webbsidor skapade sökverktyg och topplistor som länkade in till Megauploads databas.

Kim Dotcoms advokat Ira Rothken sa att man inte fått tillfälle att uttala sig till myndigheterna innan tillslaget.

-Vi tittar just nu på vad det är som pågår, sa Rothken i en telefonintervju med Wired.

Riskerar 20 års fängelse

I ett pressmeddelande från det amerikanska justitiedepartementet meddelades att de åtalade var och en riskerar upp till 20 års fängelse, och att sajten har genererat 175 miljoner dollar, och därmed ”orsakat mer än en halv miljard dollar i förstörelse gentemot upphovsrättsinnehavare”.

Internationell insats

Man uppger också att mer än 50 miljoner dollar i tillgångar har frusits i bland annat USA, Holland och Kanada. Mer än 18 domännamn har beslagtagits och enligt uppgift har FBI lett utredningen i ett brett internationellt samarbete med Nya Zeeland, Hong Kong, Holland, Storbritannien, Tyskland, Kanada, Australien och Filippinerna. Utredningen ska ha pågått i mer än två år.

Spektakulära registreringsskyltar

Enligt uppgifter i Ars Technica drev Megaupload 525 servrar i Virginia och mer än 600 servrar i Holland, förutom många andra världen runt. Det 72 sidor långa åtalet som lämnats in till rätten i Virginia innehåller många spektakulära uppgifter. Bland annat ska grundarna och de som jobbar inom bolaget äga 14 Mercedes-Benz-bilar, med registreringsskyltar som ”Mafia”, ”Stoned”, ”Evil” och ”Guilty”. Gruppen äger också en Maserati, en Rolls-Royce och en Lamborghini.

Dessutom listas tre stycken 83-tums Samsung-teve-apparater i materialet, två 108-tums Sharp och många motorcyklar, vattenskotrar, konstverk och servrar.

Enligt sajten Ars Technica har mer än 20 husrannsakningar relaterat till fallet genomförts i flera länder under det senaste dygnet. Operationen är den största i sitt slag någonsin, och troligen det största upphovsrättsfallet hittills.

Razzian inte avslutad

I en uppdatering på Twitter vid niotiden på fredagsmorgonen svensk tid uppgav den Nya Zeeländska advokaten Rick Shera att Kim Dotcoms hus fortsatt blockerats av polisbilar vid alla ingångar.

Megaupload bara en av många liknande sajter

Varför just Megaupload attackeras av amerikanska myndigheter, och inte de många andra snarlika sajter som erbjuder samma tjänster på nätet är inte helt klarlagt ännu.

Enligt DMCA, den amerikanska lagstiftningen Digital Millenium Copyright Act, så ska en sajt som blir uppmärksammad på att det finns upphovsrättsskyddat material skyndsamt agera för att ta bort materialet. Gör man inte det så bryter man mot lagen. Enligt åtalsmaterialet har grundarna och de anställda bakom Megaupload satt i system att ignorera anmälningar om upphovsrättsskyddat material – till skillnad från exempelvis Youtube.

Nanok Bie

nanok.bie@svt.se

twitter: @nanok

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.