Boeing 787 är en av de flygplansmodeller som FBI varnar kan hackas. Foto: TT

FBI varnar för att hackare kan ta över flygplan

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en rapport i förra veckan varnat för att hackare kan ta över kontrollen över ett flygplan går nu även den amerikanska polismyndigheten FBI och transportsäkerhetsmyndigheten TSA ut med en varning. Den riktar sig till flygbolag på att vara vaksamma och hålla utkik efter bevis på om någon har mixtrat eller gjort intrång i ett flygplans nätverk.

FBI och TSA har i nuläget inga bevis som styrker att en hackare faktiskt skulle kunna ta över kontrollen över ett flygplan och FBI kallar risken för att det skulle kunna hända för ”teoretisk”, enligt Sky News. Påståenden som säger att det är möjligt tas dock på största allvar. Varningen vänder sig främst till kabinpersonal som uppmanas att leta efter tecken på att passagerare kan försöka att koppla upp sig mot de nätverksportar som finns under sätena.

Varningen kommer efter att säkerhetsforskaren Chris Roberts i förra veckan portats från flygbolaget United Airlines då han twittrat att flygplanets kommunikationsutrustning kunde hackas. Han påstod att han under en flygning upprepade gånger kunde koppla sin dator till en låda som satt under hans säte, och att han då kunde se uppgifter om flygplanets motorer, bränsle och flygledningssystem.

Twittrade som svar på rapport

I tweeten skämtade han om att skulle se om han kunde leka med passagerarnas syrgasmasker. När flygplanet landade stod FBI, som tydligen inte uppskattat ”skämtet”, och väntade på honom.

Chris Roberts skickade ut sin tweet som ett svar på en rapport från den amerikanska granskningsmyndigheten GAO som antydde att osäkra kopplingar mellan passagerarnas wifi-nätverk och flygelektroniken på Boeing 787, Airbus A380 och nya Airbus A350 kunde möjliggöra för en hackare att ta över kontrollen över ett flygplans navigationskontroller.

”Publiciteten kan uppmuntra”

Tweeten uppmärksammades stort i amerikanska medier och även om FBI ser allvarligt på det inträffade tonar myndigheten ner att det skulle finnas en direkt fara för att ett flygplan faktiskt skulle kunna hackas. Varningen tar även upp mediernas rapportering om det inträffade:

”Även om mediernas uppgifter är teoretiska och inte bevisade, kan den publicitet som förknippas med dessa påståenden uppmuntra aktörer att använda sig av de beskrivna metoderna för intrång”, heter det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.