USA:s centralbank Federal reserves styrelseordförande Jerome Powell meddelade att de lämnar styrräntan oförändrad för tillfället. Arkivbild. Foto: Brendan Smialowski/AFP-POOL/EPA/TT

USA:s centralbank: Lämnar styrräntan oförändrad – än så länge

Uppdaterad
Publicerad

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), meddelar under onsdagskvällen att de lämnar räntan oförändrad, men planerar en eventuell höjning så snart som i mars.

Fed inledde sitt tvådagarsmöte under tisdagen, men meddelade räntebeskedet först under onsdagskvällen, svensk tid.

Centralbanken signalerade efter mötet att de planerar en eventuell räntehöjning vid nästa möte i mars. Under pandemin har centralbanken fört lågräntepolitik för att stimulera ekonomin och driva på anställningar och tillväxt. Följden har blivit att inflationen skjutit i höjden.

Den rådande inflationen i USA har fått priser att skjuta i höjden. Under december steg USA:s konsumentprisindex med sju procent, det högsta sedan 1982.

Presskonferens med Powell

Under en presskonferens på onsdagskvällen uttryckte Feds ordförande Jerome Powell åsikten, som han har gjort tidigare, att kontroll av inflationen är avgörande för en stark arbetsmarknad:

– Vi tror att det bästa vi kan göra för att stödja fortsatta arbetsmarknadsvinster är att främja en lång expansion, och det kommer att kräva prisstabilitet.

I ett uttalande som gjordes efter centralbankens senaste policymöte, förväntar de sig att det snart kommer vara lämpligt att höja räntorna.

Även om uttalandet inte specifikt nämnde mars, har hälften av Feds beslutsfattare uttryckt en vilja att höja räntorna vid det laget, inklusive några medlemmar som länge har förespråkat låga räntor för att stödja anställning, rapporterar AP.

– Jag tror att det finns ganska mycket utrymme att höja räntorna utan att hota arbetsmarknaden. Det är på så många sätt en historiskt stram arbetsmarknad, sade Powell under presskonferensen.

Vad innebär en räntehöjning?

Genom att ändra Feds funds-räntan som den kallas, kan Fed ändra kostnaden för upplåning i ekonomin, vilket i sin tur påverkar efterfrågan på varor och tjänster i allmänhet. Att höja kostnaden för krediter genom fondräntan dämpar efterfrågan och hjälper till att minska inflationstrycket på kort sikt.

Fed meddelar också att de ska börja fasa ut stödköpen av statsobligationer i mars för att tackla den stigande inflationen, på runt sju procent för närvarande.

De amerikanska börserna stiger tydligt efter beskedet.

Amerikanska centralbankens (Federal reserve) styrränta ligger i dag i intervallet 0-0.25 procent.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan har på bara några veckor, sedan årsskiftet, stigit från 1.51 procent till 1.73 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer