Mexiko är på nationell nivå i år på väg att att räkna in det högsta antalet mord någonsin sedan 1997, då man började sammanställa statistiken på det sätt man gör i dag. Statistiken är särskilt besvärande för Mexikos president Enrique Peña Nieto (t v), som när han valdes 2012 lovade att få bukt med gängkriminaliteten i landet. Till höger en av platserna för söndagens skottlossningar, i Llano Redondo. Foto: TT

Fem dödade i eskalerande våldsvåg i Mexico City

Uppdaterad
Publicerad

Fem människor har dödats och tio har skadats i skottlossningar i Mexiko City under söndagen, uppger myndigheterna. Den mexikanska huvudstaden skakas allt oftare av det dödliga våld som tidigare främst drabbat andra delar av landet, ofta kopplat till uppgörelser mellan och inom olika drogkarteller.

Två beväpnade män på en motorcykel sköt fyra människor i en bar i området Llano Redondo i Mexico Citys sydvästra delar tidigt på söndagsmorgonen lokal tid. En 23-årig kvinna och två män, 23 och 38 år gamla, avled av sina skador.

En 23-årig man vårdas på sjukhus för sina skador. Gärningsmännen flydde platsen.

Barn skadade

På söndagseftermiddagen sköts sedan en 45-årig kvinna och en 55-årig man till döds på en gatumarknad i stadsdelen Iztapalapa i stadens östra delar.

Tio andra, av dem två barn, skadades i skottlossningarna.

LÄS MER: Elva personer brutalt mördade i Mexiko

Samtliga offer var mexikanska medborgare. Polis söker ännu efter något klart motiv till dåden.

Ökande våldsproblematik

Antalet offer för dödligt våld har ökat i den mexikanska huvudstaden, som tidigare har sluppit mycket av våldet som har plågat landet.

I förra veckan dödades åtta misstänkta gängmedlemmar i en dramatisk skottlossning med mexikanska soldater i stadens södra delar. Reuters beskriver händelsen som en av de mest explosiva och våldsamma händelserna i staden på åratal.

LÄS MER: Flera skjutna till döds på festival i Mexiko

Bara maj och juni i år blev Mexico Citys mest våldsamma tvåmånadersperiod någonsin.

Presidenten hade lovat ett slut

Mexiko är på nationell nivå i år på väg att att räkna in det högsta antalet mord någonsin sedan 1997, då man började sammanställa statistiken på det sätt man gör i dag.

Antalet mord har särskilt ökat sedan början av 2016.

LÄS MER: Trump om Mexiko: ”De har fått oss att se löjliga ut”

Statistiken är särskilt besvärande för Mexikos president Enrique Peña Nieto, som när han valdes 2012 lovade att få bukt med gängkriminaliteten i landet.

Nästa presidentval hålls sommaren 2018. Peña Nieto kan som sittande president då enligt Mexikos grundlag inte ställa upp för omval. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.