Kataloniens regionpresident väntas utropa självständighet i veckan. Arkivbild. Foto: AP/TT

Fem frågor om Katalonien

Uppdaterad
Publicerad

Kataloniens folkomröstning den 1 oktober förklarades som en seger av regionens separatistiska regering. Trots att Madrid förklarat omröstningen olaglig väntas regionpresidenten Carles Puigdemont ensidigt utropa självständighet. SVT Nyheters utrikesreporter Per Anders Engler ger svar om bakgrunden och om Kataloniens framtid.

Vad händer om regionpresidenten Puigdemont utropar självständighet för Katalonien?

Om Kataloniens regering utropar självständighet från Spanien kommer detta inte att accepteras av Spaniens regering. Denna har i likhet med landets författningsdomstol avfärdat folkomröstningen som oförenlig med Spaniens grundlag. 

Kataloniens självständighetskamp

Väntas indraget självstyre och nyval?

Om Katalonien ändå utropar självständighet kan Spanien ytterst använda sig av författningens paragraf 155. Åtgärden som aldrig tidigare har vidtagits i Spanien skulle innebära att centralregeringen drar in Kataloniens långtgående autonomi och inför direktstyre av regionen från Madrid.

Om paragraf 155 används kan Spaniens regering utlysa nyval i Katalonien, vars separatistiska regering har majoritet regionparlamentet endast med hjälp av ett litet parti på yttersta vänsterkanten.

Efter den spanska polisens våldsamma insats i samband med folkomröstningen kan den tidigare vikande opinionen för Kataloniens regering ha svängt till dess fördel och kan ge regeringen ett stärkt mandat. 

Finns det chans till dialog?

Flera ministrar i den spanska regeringen har öppnat för samtal med den katalanska regeringen. Men det förutsätter att denna ger upp sina krav på självständighet.

Men om Kataloniens regionpresident Puigdemont gör eftergifter till regeringen i Madrid riskerar han att förlora sitt politiska förtroendekapital. 

Hur allvarlig är krisen?

Spaniens hela enighet på spel. Flera andra regioner, till exempel Galicien och Baskien, har egna självständighetsagendor. Madrid-regeringens skräckscenario är att fler regioner börjar vilja bryta sig loss.

Katalanska företag överväger att lämna regionen av rädsla för politiskt kaos och ytterligare oroligheter. Ett par större banker har redan aviserat att de tänker flytta sin verksamhet från Katalonien. 

Vilken är bakgrunden till krisen?

I tre decennier efter diktatorn Francos död 1975, och Spaniens övergång till demokrati de följande åren, var självständighet en fråga som engagerade få katalaner. Regionen fick ett stort mått av självstyre, sina egna politiska ledare och institutioner. 

2006 lade den dåvarande socialdemokratiska spanska regeringen fram ett lagförslag om utökad autonomi för Katalonien. Förslaget godkändes med brett stöd av det katalanska parlamentet och senare av katalanerna i en folkomröstning. 

Lagen överklagades dock av högerpartiet Partido Popular som vid den tiden befann sig i opposition. 2010 underkände Spaniens författningsdomstol Kataloniens utökade självbestämmande.

Det ledde till stora protester runtom i regionen, och senare till att den nuvarande separatistiska regeringen fick makten i Katalonien.

TV: Detta har hänt: Folkomröstningen i Katalonien

TV: Här demonstrerar 350.000 människor mot självständighet

TV: Det vita kravet på dialog

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet