Foto: TT

Hotar med nya blodiga attacker

Uppdaterad
Publicerad

Den somaliska extremiströrelsen al-Shabaab hotar det kenyanska folket för fler attacker och ett ”långt och ohyggligt krig”, rapporterar nyhetsbyråer. Gatorna kommer att färgas ”röda av blod”, varnar extremisterna.

Minst 147 människor har bekräftats döda efter att islamistgruppen al-Shabaab angripit en högskola i Garissa, Kenya i torsdags morse. 104 personer skadades varav 19 kritiskt.

– De allra flesta döda och skadade har förts till Nairobi, men fortfarande åker ambulanser in och ut från området, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås, som befinner sig utanför högskolan i Garissa.

Hotar i nytt uttalande

I ett nytt uttalande, riktat till den kenyanska allmänheten, hotar al-Shabaab med att ett långt och hemskt krig väntar, som ska färga landets gator ”röda av blod”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”Inga försiktighetsåtgärder eller säkerhetsåtgärder kommer att kunna garantera din säkerhet”, säger extremiströrelsen i uttalandet.

– al-Shabaab gör alltid sådana uttalanden efter sina attacker. Syftet är att förstärka effekten av dådet, säger Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Flera gripna

Enligt regeringen låg fyra män bakom attacken, och minst en av dem rapporteras ha sprängt sig själv i luften i slutet av det 16 timmar långa gisslandramat.

Fem personer har gripits efter dådet. Tre av dem beskrivs som ”samordnare” av attacken och greps när de försökte fly till Somalia. En säkerhetsvakt på skolan misstänks ha hjälpt attentatsmännen att ta sig in på området. Den femte gripne uppges vara en tanzanisk medborgare.

– Vi misstänker att mannen från Tanzania, som gömde sig på taket, var en av angriparna. Han hade ammunition på sig när vi grep honom på torsdagskvällen, säger en talesperson för inrikesministeriet enligt nyhetsbyrån Reuters.

Rykten om en möjlig attack

Enligt tidningen Daily Nation hade landets säkerhetstjänster fått viss information om att en attack riktad mot en högskola eller universitet var på gång. Enligt tidningen hade Nairobis universitet den 25 mars varnat sina studenter och manat dem till vaksamhet.

En av överlevarna till attacken säger att studenterna på högskolan i Garissa tidigare lyft säkerhetsfrågan, men att endast två beväpnade vakter hade satts ut för att förstärka säkerheten, skriver BBC.

Dödssiffran kan stiga

Dödssiffran kan komma att stiga. Enligt inrikesminister Nkaissery kommer man under lördagen att kunna redovisa för alla personer som befann sig i området vid tillfället för attacken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack mot universitet i Kenya

Mer i ämnet