Två militärer bevakar strandpromenaden i Nice. Arkivbild. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fem inför rätta för dådet i Nice

Uppdaterad
Publicerad

Mannen bakom dådet i Nice hade planerat det i månader och hade också hjälp av minst fem personer, det meddelade den franske åklagaren François Molins i dag. Fem personer som gripits i kölvattnet av lastbilsmassakern i Nice för en vecka sedan har nu fått sina formella anklagelser delgivna.

Hela 84 personer dog och över 300 skadades när Mohamed Lahouaiej Bouhlel sköt mot och mejade ned människor på strandpromenaden i Nice med en lastbil på Frankrikes nationaldag den 14 juli.

Av de som skadades i attacken svävar fortfarande 15 personer mellan liv och död.

Ska ha fått hjälp inför genomförandet

Vid en presskonferens i dag bekräftade åklagaren François Moulin att Bouhlel ”dragit nytta av stöd och medhjälp” till dådet, enligt vad som har framkommit efter en knapp veckas utredning.

Nu ställs fem personer, fyra män och en kvinna, inför domstol för att ha haft kontakter med gärningsmannen.

Tre anklagas för att vara medbrottslingar i ”mord av en grupp med terroristanknytning”, enligt franska åklagarmyndigheten. Ytterligare två misstänks ha brutit ”mot lagen om vapen i förhållande till en terroristgrupp”. Alla fem ska vara kvar i häktet.

Bland de fem finns en 40-åring som Bouhlel känt en längre tid och en 38-årig man som greps med sin flickvän, misstänkta för att ha försett Bouhlel med en pistol.

Hittade vapensamling

Fransk polis har också hittat ett automatvapen, en kalasjnikov, och en väska med ammunition i en källare i Nice under en räd hos en 22-årig man som fick ett sms från Bouhlel strax före attacken.

Men 22-åringens förnekar, via sin advokat, all inblandning i terrorhandlingar, skriver AFP.

Varken Bouhlel eller de andra var kända av säkerhetspolisen före dådet i Nice. Ungefär 100 utredare arbetar med fallet.

Planerades långt i förväg

Åklagare Molins uppgav vid presskonferensen också att dådet hade planerats i månader i förväg.

Bilder som hittats i Bouhlels mobiltelefon tyder på att han hade studerat olika platser där mycket folk samlas, däribland Promenade des Anglais i Nice där dådet ägde rum.

Gärningsmannen har också setts på bilder från övervakningskameror när han studerat platsen, från bakom ratten i sin lastbil, dagarna före attentatet.

Nice uppmanas radera övervakningsbilder

Åklagarkammaren har samtidigt beordrat staden Nice att radera allt material från övervakningskameror som registrerade dådet på Promenade des Anglais, från strax innan attacken begicks till tidigt på morgonen efteråt, rapporterar le Figaro.

Uppgiften bekräftas från officiellt håll och åtgärden tas för att ”undvika okontrollerad och oöverskådlig spridning av bilderna”.

Man uppger också att man redan har sparat ner alla de bildbevis man har behov av i utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer