En av öarna som helt begravts under vattenytan. Foto: TT

Fem öar slukade av stigande hav

Uppdaterad
Publicerad

Det pittoreska öriket Salomonöarna nordöst om Australien översvämmas sakta men säkert på grund av den globala uppvärmningen. Detta enligt en ny studie från The University of Queensland i Australien. Nu efterlyser öriket akut hjälp från omvärlden.

De senaste två decennierna har havsnivån i området stigit med sju till tio millimeter per år. Ökningen får enligt studien allvarliga konsekvenser för Salomonöarnas befolkning.

Hittills har fem öar helt försvunnit i det stigande havet. Ingen av dessa var bebodda men åtminstone sex befolkade öar har drabbats hårt. Bland annat har ett tiotal hus på ön Nuatambu spolats ut i havet. Många tvingas fly från sina  hem till andra öar, andra försöker hitta lösningar för att stanna på sina hemöar.

Sutaroti är 94 år gammal och bor på en av de utsatta öarna, Nararo. Han berättar att befolkningen på hans ö var tvungen att bygga om hela byn, uppe på högre höjder, för att undvika havet.

– Havet började närma sig land och tvingade oss att flytta högre upp på ön, säger Sirilo Sutaroti till The Guardian.

Kulturkrock

Samtidigt är evakueringen till andra öar ingen problemfri lösning.

– Större delen av marken är hårt kontrollerad av ursprungsbefolkningen. Att flytta en grupp av människor till en annan kan bli en kulturkrock och skapa en konflikt, berättar forskaren Simon Albert som varit med och tagit fram studien, till Washington Post.

Snabbare utveckling

Den globala uppvärmningen bidrar till en stigande havsnivå över hela världen men det sker betydligt snabbare på Salomonöarna.

– Här har havsnivån stigit med nästan tre gånger så mycket som i resten av världen, säger Simon Albert.

Öriket som ligger nordöst om Australien består av drygt 900 mindre öar och är hem till omkring en halv miljon människor. Stora delar av befolkningen påverkas när allt fler öar hotas av översvämning. I april var Salomonöarna en av 175 länder som undertecknade klimatavtalet i Paris. Nu behövs hjälpen från det internationella samfundet mer än någonsin säger Melchior Mataki från örikets nationella katastrofråd.

– Det här kräver hjälp från utvecklingssamarbeten och internationella finansiella organ, som exempelvis Gröna Klimatfonden (GCF), säger Melchior Mataki till The Guardian.

I nuläget ser det ut som att havsnivåerna kommer forstsätta stiga, detta gäller även för resten av världen.

– Enligt alla uppskattningar kommer resten av jorden uppleva samma höjning av havsnivån som Salomonöarna gör i dag, innan århundradets slut, säger Albert till New Scientist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.