Människor väntar på att klimattoppmötet i Madrid ska börja. Foto: CRISTINA QUICLER

Fem saker som klimatmötet handlar om

Uppdaterad
Publicerad

De våldsamma protesterna i Chile gjorde att årets klimatförhandlingar flyttades till Madrid. Nu väntar inte så mycket glitter och politisk show, utan snarare två veckor av tekniska och svåra förhandlingar. Den svåraste och största frågan i Madrid ser ut att bli den om utsläppshandel mellan länderna. Men det finns en rad andra frågor som kommer att bli kniviga.

1. Utsläppshandel

Frågan om hur länder ska kunna handla med utsläpp är oerhört komplicerad. Även rutinerade följare av klimatförhandlingarna medger att Artikel 6 (se faktaruta) är en soppa. Det handlar om vilka regler som ska gälla och hur handeln ska gå till.

Det kan vara ett sätt att minska utsläppen där det är lättast och billigast säger vissa, men andra befarar att det blir en smitväg som inte leder till verkliga utsläppsminskningar. Stor oro finns för dubbelräkning, det vill säga att en åtgärd bokförs i två länder, både hos köpare och säljare. Det handlar även om den känsliga frågan om hur gamla utsläppskrediter från Kyotoprotokollet ska kunna föras över in i ett nytt system. Det påstås vara en smitväg att räkna redan gjorda utsläpp.

2. Liknande klimatplaner

Parisavtalet bygger inte på tvång, utan på frivilliga klimatplaner. Problemet är att de inte följer en mall utan länderna har helt olika målsättningar och tidsgränser. För att det ska gå att redovisa vilken effekt planerna har måste de vara mer likformiga, till exempel gälla femårsperioder allihop.

3. Förlust och skador

Förhandlingarna ska utvärdera det som kallas Warszawamekanismen, hur frågan om klimatskador ska hanteras. Det är en långlivad surdeg i förhandlingarna och rika och fattiga länder står långt ifrån varandra. Drabbade länder vill få ekonomisk ersättning för klimatskador av stormar och liknande som man inte kunnat skydda sig emot, medan de rika länderna, särskilt USA, säger nej till att betala skadestånd.

4. Pengar

Vid sidan av rättvisa är frågan om pengar den svåraste och mest grundläggande i förhandligar. Rika länder lovade på mötet i Köpenhamn 2009 att ge 100 miljarder dollar årligen i olika former av klimatbistånd. Ungefär 70 har hittills uppnåtts enligt OECD. Dessutom finns den Gröna Klimatfonden som ska fyllas med 10 miljarder dollar, nu finns cirka 9. Utöver det vill utvecklingsländer, som ofta drabbas hårt och har små resurser, få medel för omställning och klimatanpassning.

5. Framtida löften

Det talas mycket om ambitionshöjningar. För vid sidan av de tekniska avtalsfrågorna om regler, så hoppas miljörörelsen liksom många enskilda makthavare att Madridmötet blir en språngbräda mot nästa års möte i Skottland. Då ska nämligen länderna skruva upp sina klimatlöften enligt Parisavtalet. För att få ett politiskt tryck och för att pressa tveksamma länder framåt, pekar många på vikten att stora länder visar sina avsikter att höja målen nästa år.

Fakta

Vad är Artikel 6?

  • Är en del av Paristavtalet och innehåller regler för kolmarknader och andra frivilliga internationella samarbeten om klimatförändringar.
  • Består av tre olika mekanismer för ”frivilligt samarbete” mot klimatmål: två baserade på marknaden och en tredje baserad utanför marknaden.
  • Den första mekanismen skulle göra det möjligt för ett land som nått upp till löftet med Parisavtalet att sälja överskott till ett land som inte har uppnått sitt eget mål, till exempel utsläppsminskningar.
  • Den andra mekanismen skulle innebära att en ny internationell kolmarknad skapas, styrd av ett FN-organ, för handel med utsläppsminskningar som har blivit till var som helst i världen av antingen den offentliga eller den privata sektorn.
  • Den tredje mekanismen är svårare att definiera, men skulle kunna ge en formell ram för klimatsamarbetet mellan länder där ingen handel är inblandad, till exempel utvecklingsbistånd.
  • Parisavtalet godkändes i slutet av 2018 men beslutet om Artikel 6 är inte taget.

Källa: Carbon Brief, www.carbonbrief.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet