Till vänster SVT:s korrespondent Johan Ripås. Foto: SVT / TT

Fem snabba om Kenyas presidentval

Uppdaterad
Publicerad

Kenya befinner sig i en demokratisk kris. Presidentvalet ogiltigförklarades och nu går landet till val för andra gången på tre månader. SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås ger svar på några frågor om ett oroligt Kenya.

Kenya håller presidentval för andra gången på tre månader. Vad är det som händer? 

Ja, den åttonde augusti hölls presidentval. Men den första september ogiltigförklarade Kenyas högsta domstol valet. Domstolen menade att valmyndigheten IEBC inte genomfört det på ett tillfredsställande sätt och att det förekommit flera oegentligheter i processen. Enligt Kenyas grundlag ska då valet göras om inom två månader. Där är vi nu. 

Oppositionsledaren Raila Odinga har hoppat av valet. Varför? 

Odinga hävdar att valet i augusti var riggat. Bland annat sa han att IEBC:s servrar var hackade. Odinga krävde att IEBC:s ledning skulle bytas ut, eftersom de var ansvariga för att valet inte gick rätt till. Detta har inte skett och därför anser Odinga att det inte går att genomföra ett meningsfullt val.  

Vilka kandidater ställer upp i valet nu då? 

I praktiken är det bara sittande president Kenyatta som ställer upp. Den enda motkandidaten som skulle kunna utmana honom är Odinga. Och han bojkottar valet. Så Kenyatta kommer att vinna och han är mycket mån om att valet genomförs enligt regelboken, så att han kan sväras in som legitim president.  

Det verkar vara väldigt kaotiskt. Hur påverkar det här Kenya? 

Kenya befinner sig i en demokratisk kris. Det är det ingen tvekan om. Landet har länge varit den lugna hamnen i en orolig region. Grannländer som Somalia och Sydsudan har genomlidit svåra stridigheter. Kenya är också en ekonomisk motor i Östafrika. Men valkaoset här har slagit hårt mot ekonomin. Det handlar om mångmiljardförluster. 

Så, Kenyatta lär vinna valet. Men kommer det kenyanska folket att acceptera honom som president? 

Risken är att det kommer att vara en prövande tid för landet. I Kenya röstar människor nästan uteslutande efter etnicitet. Raila Odinga är luo, ett folk som främst bor i västra Kenya och de har aldrig innehaft presidentämbetet. Många i västra Kenya känner sig åsidosatta. Det är en fattig del av landet, som länge varit eftersatt. Om Raila Odinga fortsätter driva att Kenyatta inte är landets rättmätiga president, så riskerar de etniska motsättningarna öka. Och därmed oroligheterna.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.