Boris Johnson. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Analys: Fem utmaningar för Boris Johnson

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är tre månader kvar till den 31 oktober då Storbritannien ska lämna EU. Den nytillträdde premiärministern Alexander Boris de Pfeffel Johnson har exakt 92 dagar på sig att göra det Theresa May inte lyckades med på tre år: ta Storbritannien ut ur EU.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

Enligt Boris Johnson kommer brexit att bli av den här gången, med eller utan avtal. Till sin hjälp har han en regering där tunga poster gått till lojala brexitörer och en väl tilltagen budget för att lindra smällen vid en avtalslös brexit. Men kommer han att lyckas? Här är fem utmaningar som Boris Johnson måste hantera.

Polariseringen

I sina första tal som nyvald Toryledare och premiärminister betonade Boris Johnson vikten av att ena landet. Den utdragna brexitprocessen har splittrat familjer och gjort vänner till fiender. Storbritannien är i dag en djupt polariserad nation där klyftan mellan ”leavers” och ”remainers” bara växer. Såren kan ta en generation att läka, varnade den före detta premiärministern Gordon Brown i våras. Men är Boris Johnson rätt man att skapa försoning? Där går meningarna isär.

Brexit

Parlamentet

En majoritet av ledamöterna i det brittiska underhuset är emot en hård, avtalslös brexit. Redan nu förs samtal över partigränserna för att försöka stoppa en no deal. På Torysidan märks den förre finansministern Philip Hammond samt ex-ministrarna Oliver Letwin och Dominic Grive, medan Labour representeras av partiets brexitansvarige Keir Starmer. Men tiden är knapp, inte minst då parlamentet har sommaruppehåll till den 3 september. I en radiointervju medger Oliver Letwin själv att det kanske inte längre är möjligt att förhindra en no deal.

EU

När Boris Johnson kräver att utträdesavtalet med EU ska omförhandlas och att ”the backstop”, den så kallade nödlösningen för Nordirland, ska skrotas, har svaret från Bryssel varit ett syrligt NEJ. Och när den nya brittiska regeringen drastiskt trappar upp förberedelserna inför en avtalslös brexit den 31 oktober har EU27 förklarat: vi är redo! Nyhetssajten Politico Europe beskriver det hela som ett dödläge där båda parter inväntar den andres drag. Teorierna om vad som kommer att hända är många och mer eller mindre sannolika. Men hotet om en no deal har fått pundet att sjunka till den lägsta nivån mot dollarn på två år.

Opinionen

”Boriseffekten” har redan blivit ett begrepp. I flera färska opinionsmätningar går Tories framåt, till synes på bekostnad av EU-skeptikern Nigel Farage och hans Brexitparti. Torypartiet har pressats hårt av Brexitpartiet som ju blev EU-valets stora vinnare. Men Johnsons nya hårda brexitlinje verkar vara en vinnande formel, och det surras i brittiska medier om ett förestående nyval. Det skulle kunna ge Boris Johnson en stabil majoritet i underhuset och bereda väg för en avtalslös brexit. Men ett val innebär risker. Torypartiet har till exempel fortfarande svårt att nå fram till de yngre väljarna och väljare i London. Hur ändrar man på det? Jo kanske genom att utse Dominic Cummings, kontroversiell kampanjledare för lämnakampanjen 2016, till ny chefsrådgivare.

Den brittiska unionen

Boris Johnsons största utmaning är att leverera brexit utan att splittra unionen, varnar den före detta Toryledaren William Hague i tidningen The Telegraph. Till skillnad från England och Wales röstade både Skottland och Nordirland 2016 ja till att stanna kvar i EU. Nu växer stödet där för att lämna Storbritannien. Den skotska försteministern Nicola Sturgeon vill ha en ny folkomröstning om självständighet hösten 2020. Men även Torypartiets ledare i Skottland Ruth Davidson är motståndare till en avtalslös brexit. Debatten om ett enat Irland har också fått nytt bränsle. Den irländske premiärministern Leo Varadkar har varnat för att fler människor i Nordirland kommer att ifrågasätta unionen med Storbritannien OM det blir ett hårt utträde.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brexit

Mer i ämnet