Foto: Scanpix

Fick förklara homofobiska uttalanden

Uppdaterad
Publicerad

Den föreslagna EU-kommissionären Tonio Borg fick en tuff utfrågning.
Maltesen har ifrågasatts av folkpartistiska europaparlamentarikern Cecilia Wikström som kallade honom för en dinosaurie.

Tonio Borg, Maltas konservative utrikesminister, anlände till parlamentsutfrågningen väl medveten om den massiva kritik som riktas emot honom.

–På Malta gjorde ni er skyldiga till homofobiska uttalanden, sa den brittiske liberalen i Europaparlamentet, Chris Davies.

Davies landsmaninna, labourpolitikern Nina MacAven, talade om hur många kvinnor som dog på grund av illegala aborter och undrade vad Borg tänkte göra mot det på Malta, där aborter är förbjudna.

Borg tillbakavisade anklagelserna och sa att han helt och fullt stödde EU-medborgarnas rättigheter och att när det gällde abortlagstiftning så var det en fråga för de enskilda länderna som han inte tänkte lägga sig i.

Agerade rutinerat

Den svenska socialdemokratiska parlamentarikern Åsa Westlund menade att det ibland krävdes aktiva åtgärder för att motverka kvinnors och homosexuellas ohälsa men även där gav Borg ett liknande svar.

Borg agerade rutinerat när han svarade på en rad olika frågor som har med Hälsokommissionärens område att göra.

Han lär ha den konservativa gruppens stöd och de moderata europaparlamentarikerna ville inte svara på SVT:s frågor om Borg.

De Gröna på Malta avråder

Den svenske europaparlamentarikern Carl Schlyter från Miljöpartiet berättade att han talat med de Gröna på Malta som avrådde från att stödja Borgs kandidatur.

Bland annat menade de att Tonio Borgs personliga engagemang mot aborter och skilsmässor också påverkat Maltas politik, även i internationella sammanhang.

Diskussion blir avgörande

Den svenska socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet har sagt nej till Borgs kandidatur, och nu fortsätter diskussioner inom den stora europeiska socialdemokratiska gruppen i parlamentet, en diskussion som troligen blir avgörande för om Tonio Borg blir kommissionär eller ej.

Av samtal som SVT haft med representanter för den gruppen under kvällen tyder en hel del på att socialdemokraterna inte kommer gå emot hans kandidatur. I alla fall inte som en enig grupp.

Svaret på denna fråga har vi inom en vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer