Foto: Scanpix

Fick förklara homofobiska uttalanden

Uppdaterad
Publicerad

Den föreslagna EU-kommissionären Tonio Borg fick en tuff utfrågning.

Maltesen har ifrågasatts av folkpartistiska europaparlamentarikern Cecilia Wikström som kallade honom för en dinosaurie.

TonioBorg, Maltas konservative utrikesminister, anlände till parlamentsutfrågningenväl medveten om den massiva kritik som riktas emot honom.

–På Maltagjorde ni er skyldiga till homofobiska uttalanden, sa den brittiske liberalen iEuropaparlamentet, Chris Davies.

Davieslandsmaninna, labourpolitikern Nina MacAven, talade om hur många kvinnor somdog på grund av illegala aborter och undrade vad Borg tänkte göra mot det påMalta, där aborter är förbjudna.

Borgtillbakavisade anklagelserna och sa att han helt och fullt stödde EU-medborgarnasrättigheter och att när det gällde abortlagstiftning så var det en fråga för deenskilda länderna som han inte tänkte lägga sig i.

Agerade rutinerat

Densvenska socialdemokratiska parlamentarikern Åsa Westlund menade att det iblandkrävdes aktiva åtgärder för att motverka kvinnors och homosexuellas ohälsa men ävendär gav Borg ett liknande svar.

Borgagerade rutinerat när han svarade på en rad olika frågor som har med Hälsokommissionärensområde att göra.

Han lärha den konservativa gruppens stöd och de moderata europaparlamentarikerna villeinte svara på SVT:s frågor om Borg.

De Gröna på Malta avråder

Densvenske europaparlamentarikern Carl Schlyter från Miljöpartiet berättade att hantalat med de Gröna på Malta som avrådde från att stödja Borgs kandidatur.

Blandannat menade de att Tonio Borgs personliga engagemang mot aborter och skilsmässorockså påverkat Maltas politik, även i internationella sammanhang.

Diskussion blir avgörande

Densvenska socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet har sagt nej till Borgskandidatur, och nu fortsätter diskussioner inom den stora europeiskasocialdemokratiska gruppen i parlamentet, en diskussion som troligen blir avgörandeför om Tonio Borg blir kommissionär eller ej.

Av samtalsom SVT haft med representanter för den gruppen under kvällen tyder en hel del påatt socialdemokraterna inte kommer gå emot hans kandidatur. I alla fall intesom en enig grupp.

Svaret på denna fråga har vi inom en vecka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.