Foto: TT

Castro släppte inte makten ifrån sig

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Fidel Castro tog makten på Kuba i januari 1959. Det var en man som verkade trivas framför kameran, som ofta fotograferades med en cigarr i munnen och som kopplades ihop med en bekymmersfri kubansk livsstil. Han hade ofta militärkläder och rakade aldrig av sig sitt karaktäristiska skägg.

Kicki Ahlm

reporter

Castro hade i början starkt stöd för sin revolution bland kubanerna och blev en internationell vänsterikon, men det kubanska folket fick stå ut med timslånga tal i revolutionär anda och en alltmer diktatorisk ledarstil.

Castro hade lovat att hans socialistiska revolution skulle ge folket makten. Han minskade USA:s tidigare inflytande över ön och satsade istället på reformer inom undervisning och sjukvård. Flera olika åtgärder i kommunistisk anda ledde till att Kubas relationer med USA svalnade betänkligt och amerikanerna införde ett handelsembargo. Castro försökte rädda situationen, men USA och president Kennedy ställde sig kallsinniga.

Fidel Castro död

Så Castro sökte andra bundsförvanter och knöt starka band med Sovjetunionen. Det blev också Sovjet som fick hålla Kuba under armarna ekonomiskt, och landet utvecklades i allt tydligare kommunistisk riktning.

Folket fick vänta

USA hade svårt att tolerera en kommunistisk regim så nära sina landsgränser och 1961 inleddes amerikanerna den så kallade Grisbuktsinvasionen. Ett antal exilkubaner gick i land på Kuba, men misslyckades fullständigt. En seger för Castro och förnedring för USA.

Efter det begärde Castro att Moskva skulle placera ut kärnvapen på Kuba, vilket Sovjetledaren Nikita Chrustjev gick med på. Krisen var ett faktum och världen stod på randen till stormaktskrig, men Moskva drog till slut tillbaks sina kärnvapenramper.

Kubas folk fick vänta på de fria valen och demokratin. Folket skulle ju få makten, men Castro släppte den inte ifrån sig. Kuba var en diktatur och när Sovjetunionen föll tog stödet därifrån slut. Ekonomin var i fritt fall, och allt fler började fly i rangliga båtar för att söka sig ett bättre liv i USA.

Situationen för mänskliga rättigheter på Kuba har varit – och är fortfarande – under all kritik. Oppositionella kastas i fängelse, det finns ingen pressfrihet att tala om, tillgången till internet är extremt begränsad.

Lämnade världsscenen

Den åldrige Castro drog sig tillbaka 2006 på grund av sjukdom, då han efterträddes av sin lillebror Raul på presidentposten. Däremot fortsatte han som ledare för kommunistpartiet ända fram till 2011.

Under sin sista tid syntes Castro alltmer sällan i medierna. I februari 2014 lämnade den kubanska regeringen ut bilder på Castro, där hörapparaten hade retuscherats bort.

På senare tid har USA och Kuba fattat historiska beslut om att närma sig varandra. Den amerikanske presidenten Barack Obama hävde det över 40 år långa handelsembargot och upprättade diplomatiska förbindelser. Det är svårt att veta om och hur Castro uppfattat dessa händelser, men kanske krävdes det att han skulle lämna världsscenen för gott för att Kuba skulle få chans till en bättre framtid.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Fidel Castro död

Mer i ämnet