Fidel Castro begravd

Uppdaterad
Publicerad

Kubas tidigare diktator Fidel Castro begravdes i dag i Santiago de Cuba, bredvid den kubanske författaren och befrielseledaren José Martí.

Ceremonin, som beskrivs som högtidlig och enkel, inleddes klockan sju på morgonen lokal tid. Vid lunch satte Kuba punkt för de nio dagars landssorg som utlystes efter kommunistledarens död.

SVT:s utsända Carina Bergfeldt är på plats på Kuba.

Fidel Castro död

– När askan passerade sjöng de: Jag är Fidel, leve Castro och den typen av slagord. Innan dess har de bara stått och väntat i flera timmar för att se askan komma förbi, och när den väl kom så var det över på ett par sekunder, säger Bergfeldt.

Begravs i Santiago de Cuba

SVT:s utrikesreporter Bert Sundström förklarar varför Castro begravs i Santiago de Cuba och inte i huvudstaden Havanna:

– Det finns många anledningar till det, en av dem är att han föddes på en liten farm strax utanför Santiago, och växte upp där. När han väl lyckades med sin revolution så var det i Santiago som han först annonserade sin seger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fidel Castro död

Mer i ämnet