Foto: TT

Filippinsk vapenvila inför fredsmöte

Uppdaterad
Publicerad

Filippinernas regering och olika kommunistiska gerillagrupper i landet har kommit överens om en vapenvila från och med söndag, inför de fredssamtal som ska hållas i Norge nästa vecka.

Eldupphöret kommer enligt båda sidorna att skapa gynnsamma förutsättningar inför förhandlingarna, som har som mål att få slut på 30 år av strider i Filippinerna.

– Vapenvilan kommer att vara så länge det är nödvändigt för att bygga fred i landet, och för att skapa en gynnsam miljö för att fredsförhandlingarna ska lyckas, säger president Rodrigo Dutertes rådgivare Jesus Dureza.

Fredssamtalen inleds på måndag. Den förra förhandlingsrundan bröt samman 2013 sedan Dutertes företrädare Benigno Aquino sagt nej till kommunisternas krav att regeringen skulle släppa alla fängslade gerillamedlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.