Sammantaget ska Penelope Fillon, här i scarf till vänster om sin make François, ha mottagit omkring 500.000 euro, före skatt, ur parlamentets kassa, under en period på åtta år. Foto: TT

Fillon anklagas ha avlönat sin fru – utan att hon arbetat

Uppdaterad
Publicerad

François Fillon, högerns kandidat till presidentvalet i Frankrike i vår, har hamnat i blåsväder sedan tidningen le Canard Enchainé lagt fram uppgifter om att hans fru mottagit motsvarande nära fem miljoner kronor i statligt utbetald lön som hans assistent – utan att ha utfört något egentligt arbete.

– Hon har arbetat i bakgrunden, det inte är hennes stil att framhäva sig själv, uppger Fillons talesperson som förklaring.

Penelope Fillon, fru till den franska högerns presidentkandidat François Fillon, ska ha mottagit sammanlagt en halv miljon euro, motsvarande nära fem miljoner kronor, i lön för sitt arbete som politisk assistent åt sin make i Frankrikes nationalförsamling.

Att franska parlamentsledamöter anställer anhöriga som attachéer och assistenter är inget ovanligt. Nu har däremot den franska satirtidningen le Canard Enchainé, känd även för sina avslöjanden av politiska skandaler, lagt fram uppgifter om att Penelope Fillon aldrig någonsin faktiskt har utfört något arbete för lönen.

Presidentval i Frankrike 2017

Månadslön på 7.000 euro

François och Penelope Fillon gifte sig 1980, och maken har varit invald i den franska nationalförsamlingen sedan året därpå, 1981. Enligt de lönespecifikationer som tidningen har kommit över anställdes Penelope Fillon av sin make först från och med 1998.

År 2002, då François Fillon trädde in i regeringen, blev Penelope Fillon istället assistent åt hans ersättare i parlamentet. Under denna period ska hennes månadslön ha legat på mellan 6.900 och 7.900 euro.

Sammantaget ska Penelope Fillon ha mottagit omkring 500.000 euro, före skatt, ur parlamentets kassa, under en period på åtta år.

”Hon har arbetat i bakgrunden”

Reportrar på le Canard Enchainé har talat med fler av François Fillons medarbetare i parlamentet och inte funnit någon som säger sig ha arbetat tillsammans med ledamotens hustru. Penelope Fillon har heller aldrig deltagit i det offentliga politiska livet i Frankrike.

Uppgifterna om att lönen betalats ut utan skäl tillbakavisas av en talesperson för François Fillons stab.

– Hon har alltid arbetat i bakgrunden därför att det inte är hennes stil att framhäva sig själv, säger Benoist Apparu.

– Det är vanligt förekommande att en parlamentsledamöter har sin partner som samarbetspartner, till vänster liksom till höger.

Profilerad kring familjevärden

François Fillon är en av de främsta kandidaterna i vårens presidentval i Frankrike, som representant för det traditionella högerpartiet Republikanerna (Les Républicains). Han har bland annat profilerat sig kring att värna om familjen som samhällsinstitution.

När han utsågs till sitt partis presidentkandidat i ett primärval i november tryckte han i ett tal på att politiken aldrig skulle få inkräkta på hans eget familjeliv, varför en eventuell politisk skandal kring hans fru skulle kunna bli särskilt besvärande för kandidaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet