Man klistrar upp valaffischer av Francois Fillon i Marseille. Foto: TT/AFP/BORIS HORVAT

Analys: Fillon kämpar för sin överlevnad

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det har varit några tuffa veckor för högerledaren Francois Fillon, som inte alls har fått ägna tid som planerat att staka ut Frankrikes politiska framtid.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

Fillon har plötsligt hamnat efter i opinionsmätningarna och är inte alls ens säker på att gå till den andra valomgången i det franska presidentvalet. Istället har han på möte efter möte fått ägna tid åt att be om ursäkt och förklara sig.

Betalat sin fru

Bakgrunden till hans prekära läge är den senaste tidens avslöjanden av vänstertidningen Le Canard Enchaîné. François Fillon har betalat sin fru Penelope totalt 500.000 euro i lön som hans assistent, under de år då han var ledamot i nationalförsamlingen i Paris.

Canar Enchaine påstår att han har avlönat sin fru med pengar från parlamentet utan att hon jobbat och ännu så länge har han inte lyckats visa på motsatsen.

Men samtidigt som Fillon bett om ursäkt har han påpekat att han inte gjort något fel.

Övre medelklassen

Det tycks som om kärnväljarna i den övre medelklassen håller med honom.  I alla fall här i Poitiers ikväll där det mest var de redan frälsta på plats. En relativt åldrad publik som stämde in i nationalsången och få som hade något kritiskt att säga:

– Han är en tydlig kandidat som gör det han säger och lovar, tyckte Chantalle Focouné.

Hon medhåll av väninnan Anique som la till att alla ledare utnyttjar systemet, så har det alltid varit och det får man acceptera. Ingen av dem har någonsin röstat på något annat parti.

Förlorar Fillon den första valomgången, så röstar de blankt i den andra.

Emanuel Macron

Striden för Fillon står nu framförallt mot vänsterliberalen Emanuel Macron vars nya rörelse En Marche i dag enligt opinionsmätningar skulle gå till en andra valomgång mot Marine Le pen.

Och det märktes tydligt i Fillons tal att han känner sig jagad och han återkom ständigt till att Macron var en ny form av populist som försökte gå till val utan politiskt program.

Det är långt kvar till valet och mycket kan hända men Fillon riskerar att fastna i mediabilden av att vara en fuskare. I kväll i Poitiers var publiken på hans sida men den riktiga hettan saknades, talet togs emot med artiga applåder. De få unga väljare som var där var inte övertygade.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.